Ланс Армстронг нанесе изключително сериозен удар спрямо всичките си конкуренти за крайна победа в Тур Дьо Франс.

Легендарният американец демонстрира огромния си опит и се възползва максимално от невероятно изненадващото развитие на 3-тия етап на обиколката на Франция.

Днешния етап бе абсолютно равнинен и не предполагаше никакви размествания в основната група. Много силния страничен вятър обаче изигра лоша шега на повечето топ-колоездачи.

30 километра преди края отборът на торнадото Марк Кавендиш - Колумбия, се възползва от ситуацията и наложи внезапно ускорение на темпото. Групата изведнъж се разкъса и заради вятъра основният брой колоездачи не успяха да се залепят за откъсващите се напред Колумбия.

В малката група на бегълците обаче се оказа Ланс Армстронг, който много предвидливо караше заедно с тях отпред. Носителят на Жълтата Фланелка Фабиан Канчелара също бе там, но той не е претендент за крайна победа.

Всички фаворити, сред които и Алберто Контадор се оказаха неподготвени и трябваше да седят отзад в основната група и да гледат неуспешните опити за догонване на бягащата група.

До края на етапа разликата между групата на Колумбия и основната група нарасна до 35 секунди. Така Ланс Армстронг изведнъж изскочи на 3-то място във временното класиране. Това обаче практически е равносилно на лидерство в обиколката, тъй като първият и вторият Канчелара и Тони Мартин нямат никакви претенции за крайното класиране.

Във финалния спринт Марк Кавендиш имаше малка конкуренция единствено от норвежеца Тор Хусволд,  но без проблеми спечели втора поредна победа в Тур-а.

Утре предстои отборното бягане по часовник, където абсолютен фаворит за победа е Астана. Най-големият им съперник беше отборът на Колумбия, но след огромните усилия днес, надали те ще могат да направят нещо утре. Така основни съперници на Астана вероятно ще бъдат Саксо Банк с Анди Шлек и Гармин, който обаче няма претендент за крайното класиране.

Поради тази причина е много вероятно Ланс Армстронг и Алберто Контадор да увеличат още преднината си към основните си съперници.