Рома бра голям страх за домакинската си победа с 3:2 над Байер Леверкузен. “Вълците” се нуждаеха от задължителен успех, за да запазят шансове за осминафиналите на Шампионската лига и в крайна сметка го постигнаха след нов драматичен мач. 

След по-малко от две минути от началото на мача Мохамед Салах даде аванс на Рома, а след половин час игра Един Джеко вкара втори гол. Така тимът на Руди Гарсия вече виждаше победата. Байер обаче изравни резултата с два експресни гола в началото на второто полувреме и феновете на “Олимпико” изживяха истинско дежа вю отпреди 2 седмици, когато Рома изпусна аванс от 4:2 в гостуването си в Леверкузен за равенството 4:4. 

В крайна сметка Миралем Пянич оправи нещата с гол от дузпа в 80-та минута и изкачи Рома на второ място в Група Е с актив от 5 точки след първите си два мача, с 1 повече от третия Байер Леверкузен. Убедителен лидер е отборът на Барселона с 10 точки, който може да определи вторият класирал се за осминафиналите. До края на груповата фаза каталунците приемат Рома и гостуват на Байер Леверкузен. 

Двубоят на “Олимпико” започна по-добре от очакваното за футболистите на Руди Гарсия, които водеха в резултата след само 1 минута и 41 секунди игра. Джеко пусна извеждащ пас към Салах, който с лекота прокара топката зад Бернд Лено - 1:0 за Рома. Това бе и най-бързият гол за италианците в Шампионската лига. 

При идентична ситуация в 29-та минута “вълците” вкараха и втори гол. Този път с асистенцията се отчете Раджа Наинголан, а Един Джеко завърши с хладнокръвен удар с десния крак. 

Само минута по-късно босненецът можеше да вкара и трети гол. При поредната контраатака на Рома Салах намери Джеко около точката на дузпата, но нападателят не успя да улучи опразнената врата. 

Единственото по-опасно положение на Байер бе в 40-та минута, когато Хавиер Ернандес успя да засече центриране отдясно, но Войчех Шчесни нямаше проблеми да улови. До края на полувремето Салах действа разконцентрирано, след като два пъти в ситуация “трима на един” не успяваше да вземе правилното решение и така “аспирините” се отърваха само с 2 гола след 45 минути игра. 

След почивката сякаш ролите се бяха променили. Рома не изглеждаше като отбор в първите минути, докато Байер играеше като голям такъв. Само след 31 секунди игра германците намалиха резултата след гол на Адмир Мехмеди, който вкара за 1:2 след хубав пас на Кевин Кампл. В 51-та минута “аспирините” дори изравниха, когато Хавиер Ернандес беше изпуснат зад защитата на Рома и с плътен удар направи 2:2. Така “вълците” допуснаха гол в 26-то пореден мач в евротурнирите. Само малтийският Валета (29) има по-лоша статистика. 

Шокът за италианците бе голям и в следващите минути Белараби и Мехмеди пропуснаха изгодни положения за пълен обрат за Байер. В 62-та минута футболистите на Рома имаха претенции за дузпа за задържане на Джеко в наказателното поле. 

Такава бе дадена в 79-та минута, когато Омер Топрак избута в гръб останалия на голлинията Мохамед Салах. Египтянинът не вкара, но главният рефер посочи бялата точка и изгони защитника на гостите. Миралем Пянич пък се нагърби с отговорността да изпълни дузпата и не сбърка, въпреки че Бернд Лено хвана ъгъла - 3:2 за Рома. 

Рома - Байер Леверкузен 3:2

1:0 Мохамед Салах 2'

2:0 Един Джеко 29’

2:1 Адмир Мехмеди 46’

2:2 Хавиер Ернандес 51

3:2 Миралем Пянич 80-д

Рома: Шчесни, Флоренци (56 - Майкон - 76-Торосидис), Манолас, Рюдигер, Дин, Пянич, Де Роси, Наинголан, Салах, Жервиньо (67 - Итурбе), Джеко 

Байер Леверкузен: Лено, Донати, Тах, Пападопулос, Вендел, Мехмеди (88 - Бранд), Топрак, Кампл’, Чалханоглу, Кислинг (46 - Белараби - 72 - Крамер), Ернандес