Италия разгроми с 6:0 Лихтенщайн в мач от група J на квалификациите за Евро 2020, играна на стадион "Енио Тардини" в Парма.

Фабио Куалярела влезе в историята на четирикратния световен шампион като най-възрастния голмайстор. Звездата на Сампдория вкара два гола от дузпи, в 35-ата и 45-ата минути, като точната му възраст е 36 години и 54 дни. Предишното постижение беше дело на Кристиан Панучи. През 2008 г. той се разписа срещу Румъния на 35 г. и 2 месеца.

С успеха Италия има пълен актив от 6 точки, а Босна и Херцеговина и Гърция имат по 4 т, след като завършиха 2:2 помежду си в Зеница.


Фабио Куалярела започна титуляр за Италия в официален двубой за първи път от 14 октомври 2009 г. при 3:2 над Кипър. От 1-ата минута Роберто Манчини заложи още на Мойс Кийн и Салваторе Сиригу, който замени на вратата Джанлуиджи Донарума. Опитният Джорджо Киелини получи почивка, което даде шанс за изява на Алесио Романьоли.

Домакините стартираха срещата шеметно и още в самото начало Кауалярела можеше да се разпише, но вратарят спаси удара му. След малко повече от четвърт час игра Стефано Сенси вкара първото си попадение за Италия. 23-годишният халф на Сасуоло беше точен с глава след центриране на Леонардо Спинацола.

В 32-ата минута Марко Верати удвои преднината на "адзурите" след слова акция в наказателното поле и изстрел в далечния ъгъл. Това беше едва второ попадения за халфа на ПСЖ за родината му в 30 мача. Дебютното беше през февруари 2013 г. в контрола с Холандия, завършила 1:1.

След това дойде звездният миг на Куалярела, който кара втора младост. Шут на Верати срещна ръката на Николас Хаслер и Италия получи дузпа. И с изстрел в средата на вратата нападателят на Сампдория влезе в историята – 3:0! В продължението на първото полувреме Италия стигна до нова наказателен удар.

Защитникът Даниел Кауфман спря топката с ръка пред голлинията и получи директен червен картон. С изпълнението отново се нагърби Куалярела. Този път той стреля вдясно, Бенджамин Бюхел хвана ъгъла, но не и топката, която влетя в мрежата му за 4:0!

След почивката Италия продължи да бъде пълен господар на терена и до 67-ата минута статистиката показваше 33:3 удара. В 70-ата минута Мойс Кийн се разписа във втори пореден мач. Младият талант на хегемона Ювентус беше точен с глава от непосредствена близост след подаване на Куалярела. Крайното 6:0 оформи резервата Леонардо Паволети, който също вкара с глава.

Италия - Лихтенщайн 6:0

Голмайстори: 1:0 Сенси (17), 2:0 Верати (32), 4:0 Куалярела (35-д, 45-д), 5:0 Кийн (70), 6:0 Паволети (77)

Съставът на Италия: Сиригу, Спинацола, Романьоли, Бонучи (80-Ицо), Манчини, Верати, Жоржиньо (58-Дзаниоло), Сенси, Политано, Кийн, Куалярела (72-Паволети)