Отборите от италианската Серия А най-вероятно ще могат да подновят тренировки след по-малко от месец. Такава надежда изрази спортният министър Винченцо Спадафора, след като премиерът на страната Джузепе Конте нареди удължаване на карантината до 3 май.

След тази дата се предполага, че играчите ще могат постепенно да се върнат към груповите занимания. В страната вече се наблюдава спад в разпространението на заразата, въпреки че бройката починали на ден остава висока (по около 500 души).

Някои сфери на бизнеса вече започват да подновяват дейност, стига да може да се гарантира социално дистанциране. „Ла Република“ пък пресмята, че сезонът в Серия А реалистично може да бъде подновен на 31 май. Ако се сбъднат плановете за започване на тренировки в малки групи от 4 май, футболистите ще имат 3-4 пълни седмици за подготовка преди рестарта. А ако се играе на всеки три дни, оставащите кръгове ще могат да завършат до края на месец юли или най-късно до 3 август.

После играчите ще получат още един месец пауза и новото първенство 2020/21 ще стартира в началото на септември. В момента клубовете обмислят различни варианти за справяне с кризата. Някои от отборите вече обявиха, че изобщо не искат да довършват настоящата кампания, но по-голяма яснота ще има на 21 април. Тогава е насрочена видеоконференция.

„Ла Република“ пише още, че отборите от градовете, които са най-засегнати от заразата - Милан, Интер, Аталанта и Бреша, най-вероятно ще бъдат принудени да се преместят в по-безопасни зони. Това означава, че може да им се наложи да тренират и дори да домакинстват на неутрални терени.

„Вярата и молбата ми е тренировките да започнат по възможност на 4 май при стриктно спазване на всички разпоредби, одобрението на здравните власти и научните общности в страната“, настоява министър Спадафора, цитиран от "Тема спорт".