В Италия още не могат да се разберат кога да подновят Серия "А". Причината за това е, че правителството, клубовете и Асоциацията на футболистите (АФ) не могат да постигнат консенсус за точките за безопасност.

От АФ настояват ако един играч даде положителна проба за коронавирус, целият отбор да отиде под карантина за две седмици. Клубовете пък искат само въпросният състезател да се отдели, а на останалите да бъдат взети проби. Именно този модел следват в Германия, където Бундеслигата беше рестартирана в събота.

В следващите дни се очакват нови преговори по отношение на протокола, в който има и други разминавания между страните. Има обявена дата, на която се очаква да бъде подновено първенството - 13 юни. Премиерът Джузепе Конте обаче не бе конкретен относно това дали сезонът може да започне отново тогава.

"Преди да се рестартира кампанията в Серия "А", имаме нужда от гаранции. В момента такива няма. Говорих с министъра на спорта Винченцо Спадафора и на този етап наистина нямаме гаранции. Надявам се да стигнем до тях възможно най-бързо", коментира Конте.

"Все още има риск, който е калкулиран. Трябва да го приемем. В противен случай ще се наложи да останем затворени у дома, докато не се намери ваксина. Не можем да си позволим да чакаме повече заключени вкъщи", добави Конте.

От днес отварят магазини, фризьорски салони, барове, ресторанти, пъбове и музеи, но в Италия кината и театрите ще трябва да изчакат до 15 юни. От 25 май пък ще работят фитнеси, басейни и спортни центрове.