Италия оглави група 1 на Дивизия "А" на Лигата на нациите, след като победи като домакин с 2:0 досегашния лидер Полша.

Резултатът на стадион "Мапей" откри Жоржиньо. Халфът на Челси беше точен от дузпа в средата на първото полувреме. Към края на двубоя гостите останаха с човек по-малко заради втори жълт картон на Яцек Горалски, а после Доменико Берарди оформи крайния резултат.

"Адзурите" бяха по-добри през всички 90 минути и успехът им можеше да е далеч по-изразителен, ако не бяха пропуските пред Войсчех Счесни. Голямата звезда на Полша Роберт Левандовски пък игра твърде малко с топката през целия мач.

Така Италия събра 9 точки, докато поляците остават със 7 т. Нидерландия вече е на 2-ро място с 8 т., Босна и Херцеговина е на дъното с 2 т. В последния кръг четирикратният световен шампион гостува в Сараево и при победа ще се класира на 1/2-финалите. За "лалетата" предстои визита във Варшава.   


Първото опасно положение се откри пред домакините в 8-ата минута. Федерико Бернардески стреля от границата на наказателното поле, но съотборникът му в Ювентус Войсчех Счесни с брилянтно спасяване изби топката, преди да се озове в долния ляв ъгъл.

В средата на полувремето гол на Лоренцо Инсиние беше отменен за засада на Андреа Белоти, но в 27-ата минута Италия спечели дузпа. Гжегож Криховяк задържа Белоти в наказателното поле и главният съдия Клеман Тюрпен (Франция) посочи бялата точка. Зад топката застана Жоржиньо и с удар по земя матира Счесни за 1:0!

В 35-ата минута Белоти пропиля чудесна възможност за гол. Нападателят на Торино получи добро центриране, но прати кълбото високо над напречната греда.

Между полувремената селекционерът на Полша Йежи Бженчек извърши тройна смяна в стремежа си да обърне развоя на нещата. На терана влязоха Камил Гросицки, Пьотр Зиелински и Яцек Горалски за сметка съответно на Камил Йожвак, Себастиан Симански и Якуб Модер.

Този ход раздвижи играта на гостите, но за кратко и после Италия продължи да създава опасности. Първо Николо Барела стреля встрани от вратата, а в после Инсиние щеше да вкара, ако не беше добрата намеса на защитник, който изби в корнер удара от малък ъгъл.

Последваха няколко неточни шута на Бернардески, в 66-ата минута мерникът и на резервата Доменико Берарди изневери. После Италия поиска дузпа за игра с ръка, но такава не беше дадена. В този турнир все още не се използва ВАР и Тюрпен остави играта директно да продължи, преценявайки, че нарушението на Ян Беднарек е било неволно.

В 77-ата минута гостите останаха с човек по-малко на терена, след като бившият халф на Лудогорец Горалски беше изгонен от игра за втори жълт картон за грубо нарушение. В 84-ата минута Берарди оформи крайния резултат с удар в долния десен ъгъл. 

Италия – Полша 2:0

Голмайстори: 1:0 Жоржиньо (27-д), 2:0 Берарди (84)

Италия: Донарума, Флоренци (89-Ди Лоренцо), Ачерби, Бастони, Емерсон, Жоржиньо, Барела, Локатели, Бернардески (64-Берарди), Инсиние (89-Ел Шаарауи), Белоти (79-Окака)
Селекционер: Роберто Манчини

Полша: Шчесни, Березински, Глик, Беднарек, Река, Криховяк, Модер (46-Горалски), Симански (46-Зиелински), Линети (74-Милик), Йожвяк (46-Гросицки), Левандовски
Селекционер: Йежи Бженчек

Стадион: "Мапей" 
Съдия: Клеман Тюрпен (Франция)
Жълти картони: Белоти (Италия); Криховяк, Горалски (Полша)
Червен картон: Горалски 77‘ (Полша)