Европейският шампион Италия ще трепери за мястото си на Мондиал 2022 в Катар, след като не успя да победи като гост Северна Ирландия в мач от последния кръг на група "С" на квалификациите.

Срещата в Белфаст завърши 0:0 и беше лишена от много интересни моменти, а в същото време Швейцария разби България и грабна директна квота за Световното първенство.

В крайното класиране "часовникарите" завършват с 18 точки, "адзурите" са с 16 т., следват Северна Ирландия (9), България (8) и на дъното е Литва с 3 пункта, които бяха взети след 3:1 над нашия отбор във Вилнюс.

Така Италия ще играе бараж за класиране на Мондиала и именно след такъв пропусна шампионата на планетата през 2018 г., след като бе успя да елиминира Швеция.

Сега 12 отбора ще спрят за едва 3 места в Катар, като на бараж до момента са още Португалия, отново Швеция, Шотландия, Русия, Полша и Северна Македония. 


Италия се опита да натисне още от самото начало, но домакините започнаха със самочувствие и показаха, че няма да се страхуват да атакуват и също опитаха да застрашават противниковата врата.

Първият опасен момент дойде в 8-ата минута, когато Джовани Ди Лоренцо беше намерен с диагонален пас и опита нещо между удар и центрирано, но с перфектна намеса Бейли Пийкок-Фаръл изби.

После Италия определено се затрудняваше с отличната защита на домакините, които още бяха без допуснат гол в Белфаст в квалификациите след 0:0 с България и Швейцария и 1:0 над Литва.

В средата на полувремето на два пъти Лоренцо Инсините пробва да открие резултата, но без успех. При първия опит вратарят улови фалцовия му изстрел, а при втория шутът му в долния десен ъгъл беше много слаб и не затрудни по никакъв начин Пийкок-Фаръл.

На почивката Роберто Манчини опита да промени нещо и смени Сандро Тонали за сметка на Браян Кристанте. После нов шут на Инсиние не попадна в целта, а в 50-ата минута Италия оцеля.

Джордж Сейвил беше намерен непокрит в наказателното поле и стреля, но Джанлуиджи Донарума реагира блестящо и отрази. В 58-ата минута Доменико Берарди опита да изненада от фаул Пийкок-Фаръл, но той внимаваше и сигурно улови.

В 64-ата минута страхотен удар на Федерико Киеза излезе в аут, а веднага след това в игра се появи и Андреа Белоти. В 80-ата минута Емерсон стреля мощно от дистанция, но топката премина болезнено близко до дясната греда. Домакините отговориха с шут по диагонала на Стюър Далас в аут.

В 90-ата минута резилът за Италия можеше да стане пълен, но Леонардо Бонучи изби от голлинията и мачът завърши 0:0.

Северна Ирландия – Италия 0:0

Голмайстори: няма