Италия и Германия завършиха наравно 1:1 в мач от група 3 на Лига "А" в Лигата на нациите.

Срещата на стадион "Ренато Дал‘Ара" в Болоня предложи емоции в заключителната част, а селекционерът на "адзурите" Роберто Манчини даде шанс за изява на много дебютанти, включително и на Уилфред Нонто.

Именно футболистът на Цюрих се отличи със страхотна асистенция в 70-ата минута към Лоренцо Пелегрини, но само 180 секунди по-късно Джошуа Кимих донесе точката за Бундестима.

В класирането Унгария е лидер с 3 точки, Италия и Германия имат по 1, Англия е с нулев актив. На 7 юни шампионът на Европа приема унгарците, докато хората на Ханзи Флик са домакини на "Трите лъва".


Германия започна мача по-добре, задържаше топката повече и още в началото опасен удар на Лерой Сане беше блокиран. После хубав пас на Томас Мюлер беше блокиран в решаващия момент, Тимо Вернер също не се възползва от добра възможност в наказателното поле. 

Първият точен шут дойде след четвърт час игра. Отправи го Серж Гнабри, но Джанлуиджи Донарума се беше пласирал отлично и изби. Малко по-късно Германия отново пропусна да поведе. Мюлер беше изведен в наказателното поле, овладя, но преди да нанесе решаващия изстрел, беше спрян.

Постепенно Италия успя да изравни играта и пропусна отличен шанс за гол в 35-ата минута. Джанлука Скамака получи хубав пас на границата на наказателното поле и шутира, но лявата греда спаси Мануел Нойер.

В 38-ата минута се разрази суматоха пред вратата на Донарума и на няколко пъти германците пропуснаха момента за удар. Все пак Гнабри успя да засече фронтално срещу вратата, но топката премина съвсем близо над напречния стълб.

Италия започна по-добре второто полувреме и Скамака засече с глава, но в аут. После негов удар излезе в аут, а в 55-ата минута и Матео Политано можеше да открие резултата. Той шутира от границата на наказателното поле, но покрай лявата греда.

Драмата в Болоня настъпи след 70-ата минута. Тогава Италия поведе след страхотна асистенция на дебютанта Уилфред Нонто. 18-годишният футболист на Цюрих проби отдясно и центрира отлично в наказателното поле, където Лоренцо Пелегрини нямаше как да сбърка пред опразнената врата – 1:0!

Отговорът на Германия дойде само 180 секунди по-късно. Джошуа Кимих засече отскочила топка в наказателното поле и преодоля Донарума. При атаката имаше игра с ръка на Тимо Вернер, но тя беше прилепена и ВАР призна гола – 1:1!

После Илкай Гюндоган на два пъти можеше да направи пълен обрат, но и при двата случая Донарума спаси. После Роберто Манчини пусна още дебютанти в игра – 20-годишните Матео Канчелиери от Верона и Самуеле Ричи от Торино. До края не падна нов гол и срещата завърши без победител.

Италия – Германия 1:1

Голмайстори: 1:0 Пелегрини (70), 1:1 Кимих (73)

Италия: Донарума, Флоренци, Ачерби, Бастони, Бираги (81-Димарко), Кристанте, Тонали (81-Побега), Фратези (85-Ричи), Политано (65-Нонто), Пелегрини, Скамака (85-Канчелиери)
Селекционер: Роберто Манчини

Германия: Нойер, Керер, Рюдигер, Зюле, Хенрихс (59-Хофман), Горетцка (70-Гюндоган), Кимих, Гнабри, Мюлер (70-Хаверц), Сане (59-Мусиала), Вернер
Селекционер: Ханзи Флик

Болоня, ст.: "Ренато Дал‘Ара"
Съдия: Сърджан Йованович (Сърбия)
Жълти картони: Пелегрини, Флоренци, Тонали, Бастони, Канчелиери (Италия); Керер, Хаверц, Вернер (Германия)

Снимка: БГНЕС