Аталанта победи с 2:0 Емполи като гост в 12-и кръг на Серия А и се завърна на второто място в класирането. Бергамаските се отърсиха по възможно най-добрия начин от загубата срещу Лацио в миналия кръг, което беше и първото поражение за хората на Джанпиеро Гасперини за сезона. С успеха Аталанта събра 27 точки и изпревари Милан, който тепърва има да играе този кръг. Ла Деа изостава на пет точки от лидера Наполи.

В Тоскана гостите нямаха сериозни проблеми. Още от началото Аталанта натисна и пропусна добри ситуации чрез Лукман, Хойлунд, Едерсон. В 32-ата минута бергамаските поведоха. Точен бе Ханс Хатебур, който се възползва отлично от един отклонен от защитник удар на Лукман. Още преди почивката резултата можеше да е 2:0. Лукман стреля от фаул и топката срещна ръката на Дестро. Съдията отсъди дузпа. Копмайнерс я изпълни, но Викарио спаси с левия си крак и остави шансове на Емполи за втората част.

Компайнерс се превърна в 11-ия различен играч изпуснал дузпа в Серия А за Аталанта под ръководството на Гасперини. Първите 10 бяха Палоски, Гомес, Кристанте, Де Роон, Калдара, Сапата, Иличич, Муриел, Бароу и Малиновски.

Аталанта обаче стигна до втори гол чрез Лукман. Той получи топката в наказателното поле финтира няколко защитници и с премерен удар по земята направи 2:0.