Президентът на УЕФА Александър Чеферин е впечатлен от новата тренировъчна база на Фиорентина, но признава, че нивото на футболната инфраструктура в Италия е "много лошо" и трябва да се промени много, за домакинството на Евро 2032. Италия ще приеме шампионата на планената след 9 години заедно с Турция, след като бе официално избрана за това вчера.

Чеферин беше във Флоренция, първо за посещение на тренировъчната база на Италия в Коверчано, а след това, за да присъства на откриването на новия "Виола Парк", който беше официално открит снощи. Фиорентина е първия клуб в Италия с тренировъчна база, която е изцяло собственост на клуба. Съоражението струва над 120 млн. евро.

"Това е може би най-красивият тренировъчен център, който съм виждал - а аз съм виждал почти всички поне веднъж", каза Чеферин. "Като цяло обаче ситуацията със стадионите в Италия остава изключително трудна и дори новината, че ще бъдат домакин на Европейското първенство през 2032 г. заедно с Турция, не помогна за преодоляване на бюрократичните пречки".

Всъщност първоначално Италия щеше да предложи сама да организира турнира, но се наложи да си го подели с Турция, така че за мачовете ще се използват по пет стадиона във всяка страна. "Инфраструктурата на Италия, в сравнение с нивото на футбола и големината на страната, е много лоша. Разбира се, аз съм оптимист, но смятам, че правителството трябва най-после да започне да инвестира в инфраструктура", добави Чеферин. "Ако страната ви е толкова запалена по футбола и спорта по принцип, би трябвало да направи повече. Засега просто се надяваме, че всичко ще бъде наред."

Италия все още не е потвърдила кои пет стадиона ще бъдат използвани за провеждане на мачове от ЕВРО 2032. Смята се, че със сигурност ще има мачове в Рим, Милано и Торино.