Президентът на УЕФА Александър Чеферин изрази своята подкрепа за шефа на италианския футбол Габриеле Гравина, който е разследван от прокурорите в Рим за предполагаеми злоупотреби и пране на пари.

Гравина, който е вицепрезидент на УЕФА и президент на Италианската футболна федерация, е обвинен в незаконно използване на пари от търг за телевизионни права през 2018 г., когато беше ръководител на трета италианска дивизия, за покупката на дом в Милано. Твърди се, че е използвал сделката за телевизионни права, за да организира частна продажба на ценна колекция от средновековни книги, които притежава, въпреки че според съобщенията тази продажба никога не е била приключена.

70-годишният Гравина отрича да е извършил нещо нередно и неговите адвокати предоставиха на прокурорите в сряда документи, с които опитват да докажат, че парите за къщата идват от различен източник.

"Абсолютно вярвам, че той ще обясни всичко“, каза Чеферин пред италианския вестник "Гадзета дело спорт".

"Той има пълната ми подкрепа. Проблемът е, че щетите вече са нанесени, но за съжаление живеем в наистина ужасни времена. Предлагам личната си подкрепа на Габриеле. Познавам го много добре, смятам го за честен и уважаван човек и страхотен футболен директор", каза още Чеферин.

Гравина беше избран за президент на Италианската футболна федерация през 2018 година. От 2005-18 г. той ръководи Lega Pro, която управлява Серия C. Той беше избран в изпълнителния комитет на УЕФА през април 2021 г. и за вицепрезидент две години по-късно.