Джан Пиеро Гасперини разкри как неговия Аталанта разби тима на Байер Леверкузен във финала на Лига Европа. Бергамаските победиха с 3:0 шампиона на Германия и настоява, че тази купа няма да промени кариерата му. Треньорът никога не беше печелил отличие в кариерата си, а за осем години в Аталанта завърши 3 пъти на третото място в Серия А, игра четвъртфинал в Шампионската лига и сега донесе невероятна радост на Бергамо.

"Мисля, че сме в историята, но начинът, по който спечелихме, беше изключителен. Повторихме представянето срещу Ливърпул и Лисабон, Спортинг спечели първенството си, Ливърпул беше на върха във Висшата лига, когато отидохме там, Байер Леверкузен абсолютно доминираше в Бундеслигата", заяви Гасперини пред Sky Sport Italia. "Трябва да благодаря на момчетата, представянето им беше просто невероятно."

Не се очакваше Адемола Лукман да започне, но това се оказа вдъхновяващ избор, тъй като нигериецът вкара и трите гола, а атаката се оказа най-добрата форма на защита, като от самото начало го използвахме заедно с Джанлука Скамака, Шарл де Кетеларе и Тун Копмайнерс.

"Често играем с тризъбеца, имаше всички условия да го направим, трябваше да играем за победа във финала. Трябваше да атакуваме, не беше достатъчно само да се защитаваме. Знаем, че тези отбори са страхотни в атака, не толкова, когато ги принуждаваш да се защитават. Всички бяха изключителни", продължи Гасп. "Начинът, по който го направихме, беше най-важното, заслужавахме го без сянка на съмнение срещу толкова силен отбор. Спечелването на Лига Европа е изключително постижение."

Това поне означава, че хората вече няма да се питат кога Гасперини ще сложи някое сребърно отличие на камината си.

"Не разбирам това и не мисля, че сега съм по-добър, отколкото бях този следобед. Ювентус спечели Купата на Италия, Интер спечели Скудетото, но Болоня спечели с място в Шампионската лига, а Лече спечели, като постигна оцеляване в Серия А", добави треньорът.

Ще поставят ли статуя на Гасперини в Бергамо или ще нарекат улица на негово име? "Не бъдете глупави, има време за това!"