Галерия

Президентът на Германския футболен съюз (DFB) Райнард Гриндел подаде оставка заради огромния медиен натиск към него.

Всичко тръгна от разследване на списание "Шпигел", според което Гриндел не е успял да докаже доход от 78 хиляди евро в периода 2016-2017 г. Сумата е придобита чрез дъщерна на ГФС фирма.

По време на откриването на Залата на славата на германския футбол критиките към него бяха големи. Имена като Лотар Матеус и Уве Зелер бяха само част от бившите футболисти с критики към настоящия президент.

Гриндел беше гост на събитието в Дортмунд, но не се спря пред репортер на ZDF. "Всичко е наред", бяха единствените думи на президента на футболния съюз, преди да се качи в автомобила си. Днес от Германския футболен съюз потвърдиха новината.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="de" dir="ltr">Reinhard <a href="https://twitter.com/hashtag/Grindel?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Grindel</a> hat das Präsidium des <a href="https://twitter.com/DFB?ref_src=twsrc%5Etfw">@DFB</a> heute darüber informiert, dass er mit sofortiger Wirkung von seinem Amt als DFB-Präsident zurücktritt.<br> <a href="https://t.co/cjY6jPm84G">https://t.co/cjY6jPm84G</a> <a href="https://t.co/kY8U69hc3J">pic.twitter.com/kY8U69hc3J</a></p>&mdash; DFB (Verband) (@DFB) <a href="https://twitter.com/DFB/status/1113055272703066112?ref_src=twsrc%5Etfw">2 април 2019 г.</a></blockquote>
<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

"Билд" разкрива, че Гриндел е загубил почти всички свои поддръжници във федерацията заради проблеми с финансови измами. Той получавал тайно допълнителни плащания от дъщерното дружество на Германския футболен съюз DFB-Medien, обезщетение за отказа от мандата си в Бундестага и компенсации от ТВ канала ZDF, където преди това е работил. Гриндел не е обявил за допълнителните си приходи нито пред обществеността, нито пред членовете на съюза.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FDFBTeamEN%2Fposts%2F1844879398951451&width=500" width="500" height="421" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Той се е отказал от част от компенсациите едва през април 2017 година - 12 месеца, след като пое поста президент на Германския футболен съюз (ГФС). Освен това Гриндел е получавал около 500 хиляди евро годишно за заемани от него длъжности в УЕФА и ФИФА. 

Гриндел, който е президент на ГФС от април 2016 година, отрече информациите, че тайно е получавал допълнителен доход от 78 хиляди евро (87300 долара) като шеф на надзорния съвет DFB-Medien. Членовете на Изпълкома на ГФС са били възмутени от откритията по адрес на президента на централата. Затова Гриндел вече нямал подкрепа на нито един от 11-е вицепрезиденти.

Сред спряганите за наследник на Гриндел е бившият капитан на националния отбор Филип Лам, пише "Дневник". 35-годишният бивш играч, който прекрати кариерата си през 2017 г., беше шеф на организационния комитет на кандидатурата на Германия за домакин на Евро 2024. Страната спечели битката с Турция и ще организира шампионата след пет години.

"Днес е 1 април, така че няма какво да коментирам. Съюзът си има президент", бяха думите на Лам на галата в Дортмунд снощи.