Германия постигна трета поредна победа в квалификационна група "С" по пътя към Евро 2020, разбивайки Естония с 8:0 на стадион "Опел Арена" в Майнц.

Световният шампион за 2014 година реши всичко още през първото полувреме, в което се развихри и заби пет попадения. Две от тях бяха дело на Марко Ройс, нацелил и напречната греда. Другите бяха реализирани от Серж Гнабри, Леон Горецка и Илкай Гюндоган от дузпа.

След почивката беше видимо, че домакините няма да се напрягат по същия начин, но това не им попречи да вкарат още три гола. Серж Гнабри опъна мрежата на съперника за втори път, а овациите на феновете обра и влезлият като резерва Тимо Вернер. В 88-ата минута се разписа и Лерой Сане, след като по-рано два негови гола бяха отменени заради засада.

Така Германия събра пълен актив от 9 точки и заема второто място в групата, тъй като без грешка продължава след четири мача и лидерът Северна Ирландия. На трето място с три точки е Холандия, а Естония е на дъното без нито една точка.


Германците започнаха доста кротко, със спокойни и продължителни атаки. Резултатът беше открит при първата им опасна акция - Тимо Керер центрира отдясно в наказателното поле и там Марко Ройс вкара от движение преди изтичането на десетата минута.

Удар на Леон Горецка отблизо беше спасен от вратаря, но малко след това Бундестимът удвои своята преднина след поредна прекрасна атака. Лерой Сане овладя високата топка в пеналта и веднага подаде към Серж Гнабри, който също като Ройс се разписа от удобна позиция отблизо.

В 20-ата минута интригата окончателно беше ликвидирана, защото Германия мушна трети гол на своя противник. Този път с меко центриране в наказателното поле блесна Джошуа Кимих, а неговият съотборник в Байерн Мюнхен Леон Горецка засече безпощадно с глава.

Кошмарът за гостите започна да става голям пет минути по-късно, когато Там събори Горецка в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Илкай Гюндоган застана зад топката и стана четвъртият различен реализатор за домакините днес.

Последваха още няколко атаки на германците, но шут на Сане беше спасен, а след това Марко Ройс разтресе напречната греда след леката намеса на вратаря. Тупалка на Гнабри пък прелетя малко над целта.

В 37-ата минута обаче нямаше прошка и Марко Ройс все пак заби второто си попадение в мача. Той стреля от пряк свободен удар, като изпълнението му беше от световна класа - топката прелетя над стената и падна като кинжал ниско долу, матирайки вратаря Лепметс.

Германия видимо свали оборотите след почивката, но Марко Ройс все пак беше близо до хеттрик. Неговият изстрел от въздуха се оказа силен и точен, но вратарят спаси. 

В средата на втората част обаче Серж Гнабри превзе вратата на Естония за втори път в мача. Той отново зае правилната позиция в пеналта и макар да имаше съмнения за засада, крилото засече центрирането отляво на Марсел Халстенберг.

Лерой Сане също можеше да запише името си сред реализаторите, като цялата атака за неговия гол беше приказна. Зюле "хвърли" дълъг пас в пеналта, Лерой овладя на гърди и от малък ъгъл стреля майсторски във въздуха по диагонала, но съдийската бригада маркира засада...

В 79-ата минута и влезлият като резерва Тимо Вернер порази целта. Той беше изведен от Юлиан Дракслер и копна технично към опразнената врата, след като малко по-рано шутът му беше спасен.

Второ попадение на Сане беше отменено заради засада, като този път позицията на Гнабри се оказа неправилна за добрия поглед върху ситуацията на вратаря на естонците. В 88-ата минута обаче Лерой най-после се зарадва, защото техничното му изпълнение с левачката се спря в долния ляв ъгъл и този път попадението беше зачетено.

 

Германия - Естония 8:0

1:0 Марко Ройс - 10'
2:0 Серж Гнабри - 17'
3:0 Леон Горецка - 20'
4:0 Илкай Гюндоган - 25', д.
5:0 Марко Ройс - 37'
6:0 Серж Гнабри - 62'
7:0 Тимо Вернер - 79'
8:0 Лерой Сане - 88'