Днес трябва да бъде дадена зелена светлина за рестарта на Бундеслигата в условията на разпространение на коронавируса. Информацията е на агенция Ройтерс, цитиран от "24 часа".

Според нея след виртуално съвещание между канцлера на Германия Ангела Меркел и министърпредседателите на 16-те провинции в държавата се очаква да бъде одобрена датата 15 май за подновяване на шампионатите в Първа и Втора бундеслига.

Ройтерс твърди, че вече е постигнато съгласие и властта в Германия ще даде своето “да” професионалният футбол да тръгне отново. Разбира се, това ще стане без публика по трибуните и при изключително строги мерки при провеждането на мачовете.

Здравният министър на Германия Йенс Шпан се съгласи, че концепцията на Германската футболна лига ще доведе до минимум риск за футболистите. Вътрешният министър Хорст Зеехофер подкрепи мнението му.

В четвъртък футболната лига и представители на клубовете трябва в конферентна връзка да утвърдят датата. 15 май е следващият петък, а отборите в Германия все още тренират на групи.

В същото време стана ясно къде са още 2 от общо 10-те случая на коронавируса при тестовете, на които са подложени футболисти, треньори и всякакъв друг персонал на клубовете в Първа и Втора бунедслига.

В елитния “Борусия” (Мьонхенгладбах) първо се смяташе, че има два. Втората проба на футболист обаче е отрицателна. Заразен е физиотерапевт.

Във втородивизионния “Ерцгебирге” (Ауе) служител на клуба е дал положителен тест. Това доведе до карантина по къщите на всички в отбора и обслужващ персонал до четвъртък.

През първите проверки за коронавирус бяха изследвани 1724 души. Общо 10 бяха положителните тестове. Освен въпросните 3 има 3 случая в елитния “Кьолн” (2-ма играчи и физиотерапевт) и един служител на “Динамо” (Дрезден) от Втора бундеслига.