Загубата с 0:6 от Испания в Лигата на нациите предизвика трус, който най-вероятно ще доведе до уволнение на селекционера на Германия Йоахим Льов, пише "Труд". 

За последно Бундестимът загуби с такъв резултат през 1931 година – от Австрия. А сега отиде на испанска земя само, за да не падне… Дуелът в Севиля се превърна в третия най-голям позор в историята на Германия. Първият е 3:8 от Унгария на Мондиал’54, спечелен по-късно обаче от Бундестима. Следва 1:5 от Англия в световна квалификация в Мюнхен през 2001-а. Последният случай, в който Германия пусна шест гола, бе малкият финал на Мондиал’58 срещу Франция – 3:6.

Седем месеца преди Евро 2020 в страната искат главата на Льов. Треньорът пое поста през 2006-а от Юрген Клинсман. Стартира с финал на Евро 2008, полуфинали на Мондиал 2010 и Евро 2012, титла от Мондиал 2014, полуфинал на Евро 2016. 

Отличното представяне спря на световното в Русия. Отпадането в групата бе последвано от кошмарно представяне в първите две издания в Лигата на нациите – 3 победи (2 срещу Украйна и 1 срещу Швеция) от 13 мача. В шест мача от тазгодишния турнир тимът допусна 13 попадения.

Още преди провала директорът на Бундестима Оливер Бирхоф намекна за раздяла с Льов. „До европейското ще се водим по неговите идеи“, заяви загадъчно бившият нападател. Но договорът на Льов е до световното в Катар през 2022-а.

„Други трябва да отговарят дали да се притеснявам за мястото си – каза селекционерът. – В този мач нищо в отбора ни не вървеше. Видя се, че не сме толкова далеч, колкото вярвахме.“

Легендата Лотар Матеус призова веднага да бъдат върнати в отбора Томас Мюлер, Матс Хумелс и Джером Боатенг. Странно Льов ги зачеркна преди година и половина, въпреки че всички са в началото на 30-те. Особено Мюлер играе много силно в Байерн. Явно Льов обаче не може и няма да получи шанс да гради нов отбор. Вариантите веднага да го сменят са Ралф Рангник и Щефан Кунц, треньор на младежите.

От другата страна Испания просто блестеше ярко. Съвсем младият тим на Луис Енрике, сплотен около ветерана и капитан Серхио Рамос, се подигра с един от големите си конкуренти. Феран Торес, нападател на Манчестър Сити, стана първият испанец с хеттрик срещу Германия. А талантът е само на 20 години и 262 дни. Никога досега Ла Фурия не бе вкарвала три пъти на немците преди почивката.