Националният отбор на Германия протестира срещу нарушаването на човешките права в Катар преди световната квалификация срещу Исландия (3:0).

От Бундестима излязоха с позиция срещу предполагаемите нарушение на домакините на Мондиал 2022 срещу мигрантите в страната от Персийския залив.

Хиляди работници мигранти са загинали по време на строителството на стадионите в Катар през последните години.

Норвегия бе първият отбор, който излезе в световните квалификации с фланелки, на които имаше послание: „Човешки прави на и извън терена“, преди мача срещу Гибралтар, предава Монитор.

Селекционерът на Норвегия Стале Солбакен заяви, че протестът е опит да се окаже натиск върху ФИФА да бъде още по-директна с властите в Катар, за да наложи по-строги изисквания.

Правозащитната организация „Amnesty International“ тази седмица призова ФИФА да окаже натиск върху Катар.

Разследване на „The Guardian“, което бе публикувано през февруари показа, че над 6500 работници, мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар през последните 10 години. Твърди се обаче, че общият брой на загиналите е дори по-висок.

Законодателният орган на Катар през миналия месец обяви препоръки за отнемане на правата на мигрантите, които им бяха дадени наскоро.

Препоръките включват премахване на правата на работниците мигранти да сменят работата си по време на техния договор, както и ограничаване на броя на случаите, когато те да могат да сменят работата си.