Бившият немски футболен национал Кристоф Метцелдер се размина само с условна присъда за притежание и разпространение на детска порнография.

Условната присъда на бившия играч на Реал (Мадрид), Борусия (Дортмунд) и Шалке е в размер на 10 месеца, пише "Монитор".

Делото срещу Метцелдер започна, след като в телефона му бяха открити 297 файла с детска порнография, почти всички от тях снимки. Оказа се, че чрез мобилно приложение той също така е разпратил 29 от файловете на три различни жени.

Метцелдер, който бе част от финала на Световното първенство през 2002-а, изцяло призна вината си пред съда, заради което се размина с по-тежка присъда. Той обаче отрече да е имал общо със заснемането на тези снимки.

По думите му, файловете са снимки със свободен достъп, които той е свалил от интернет пространството.

Той е препратил някои от тях на въпросните три жени в разговори с тях за "екстремни фантазии", каквито са били точните думи на Метцелдер в съда.

Макар някои от въпросните снимки да са били на малки деца в сексуални пози, съдът реши, че Кристоф Метцелдер показва разкаяние и не е нужно да се стига до по-сериозна присъда.

Друг мотив на съда е, че публичността на това дело е достатъчно наказание за бившия централен бранител, чието име вече е опетнено завинаги, а хората няма да го свързват с изявите му на терена и 47-те мача за Бундестима, а с делото за детска порнография.

Самият Метцелдер прие наказанието си и поиска публично прошка от жертвите на сексуално насилие в страната.