Вчерашното изпадане на Вердер Бремен от Бундеслигата е втори голям удар по традиционните клубове в Германия. Преди седмици беше подпечатано изпадането и на Шалке. И докато падението на "миньорите" дойде донякъде логично с оглед комичния актив от 3 победи и цели 24 поражения в първенството през кампанията, то краят на "бременските музиканти" е сензационен.

Само преди 10 кръга Вердер вървеше добре, заемайки 12-а позиция. На 10 март беше победен Арминия насред Билефелд и това се оказа последният успех на бременци в елита този сезон. Куриозното е, че Арминия е един от клубовете, който оцеля за сметка на съседите си.

 

За последните 10 кръга Вердер спечели само една точка, като само две от деветте поражения бяха с един гол разлика (до 24-ия кръг загубите бяха само 8). Бойният дух се изпари, Флориан Кофелд беше уволнен кръг преди края, а клубната легенда Томас Шааф нямаше какво да стори за няколко дни. 

Така заплашеният от фалит славен клуб изпадна от елита след 40 поредни години в Бундеслигата. И догодина ще играе лютите си дербита с Хамбургер във Втора Бундеслига. Компания ще им правят Шалке и Нюрнберг. Само тези 4 клуба имат общо 26 титли на Германия и 28 пъти са ставали втори.

Нюрнберг е втори във вечната класация по титли (9) на Германия, Шалке е четвърти (7), Хамбургер е пети (6), а Вердер - осми с четири салатиери. Бременските музиканти обаче са №2 по спечелени Купи на Германия (6). В тази класация Шалке е №3 с 6,Нюрнберг е седми с 4, а Хамбургер - осми с 3.

На 21 ноември миналата година бъдещето изглеждаше розово за Вердер. Пето поредно 1:1 в Бундеслигата, първа точка срещу хегемона Байерн Мюнхен след 10 години на терор и само една загуба за 8 кръга. Да, равенството с баварците имаше още по-голяма тежест, защото беше изковано след равностоен мач насред стадион "Алианц Арена".

Повратният момент през пролетта обаче дойде като че ли точно след мач с Байерн, но в Бремен. На 13 март шампионите биха с 3:1 на "Везерщадион", като в предходните три кръга Вердер бе взел солидните 7 точки. Но поражението от мюнхенци беше началото на кошмарната серия от 7 поредни загуби. На горчивите 10 кръга, в които бе взета само една точка. 

 

Колкото и да е симпатичен и славен, клубът от Бремен си заслужи изпадането, защото не успя да използва инерцията от успешния период на Томас Шааф (1999-2013). Финансовият колапс отдавна чукаше на вратата и изпадането от Бундеслигата няма да подобри ситуацията на северняците. Възможно е те да пуснат котва във Втора Бундеслига.

"Зелените" разполагат с едни от най-верните фенове, с един от най-красивите стадиони и с една от най-романтичните футболни истории. Но дори в спокойни периоди от 3-4-5 поредни без загуба, при тях се създаваше усещането за един донякъде овладян хаос, а не за ясен план за спортно-техническо и ръководно развитие. В джунглата оцеляват силните и умните. А симпатичният Вердер беше слаб и наивен, особено ярко в последната третина на този сезон.

Друми Георгиев, Gol.bg