София Годжа продължи с великолепното си представяне в спускането, след като триумфира за четвърти пореден път в дисциплината и втори последователен в швейцарския зимен център Кран-Монтана.

Италианката записа време от 1:27.75 – с +0.27 стотни по-бърза от представителката на домакините Лара Гут-Бехрами. „Скуадра адзура“ имаше още поводи за радост след третото и четвъртото места на Елена Куртони и Лаура Пировано. Топ 10 допълниха още американката Брийзи Джонсън, швейцарката Ясмина Зутер, словачката Петра Влъхова, швейцарката Корин Зутер, италианката Федерика Бриньоне и швейцарката Мишел Гизин.

Втората във вчерашното спускане – Естер Ледецка от Чехия, не завърши състезанието след инцидент на висока скорост, при който се отърва само с разбита уста и не се наложи намесата на медицинския хеликоптер. За Годжа това бе четвърта поредна победа в спускането и юбилейна номер 100 за италианските алпийски ски при жените. Тя стана първата италианка с четири поредни пъти в дисциплината, след като вчера влезе в историята с хеттрика си от успехи съответно във Вал д‘Изер, Санкт Антон и Кран-Монтана.

В генералното класиране за Малката световна купа в спускането Годжа вече има 480 от 500 възможни точки. Втора е Джонсън с 285 пункта, а трета Зутер с 274. В генералното класиране за Големия кристален глобус лидерка продължава да бъде Влъхова с 865 точки – втора е Гизин със 741. Трета е италианката Марта Басино, която не участва в днешното спускане, с 623. Следващият старт при жените е супер гигантският слалом в Кран-Монтана от 13:00 часа българско време в понеделник.

Междувременно, организаторите в събота отмениха второто спускане в австрийския зимен център Кицбюел при мъжете заради лошото време и състоянието на пистата след два тежки инцидента.

Международната федерация по ски алпийски дисциплини (ФИС) насрочи старта за неделя от 11:30 часа българско време, а в понеделник в 12:00 часа българско време ще се проведе и супер гигантският слалом отново в австрийския курорт. ФИС обвини „метеорологичните условия и състоянието на пистата“ за съботната отмяна. В петъчното спускане швейцарецът Урс Кринбюл получи сътресение, фрактура на ключицата и увредени кръстни връзки на коляното, докато намиращият се във форма американец Райън Кокран-Сигъл получи лека фрактура на гръбначния стълб.

Дългата 3.3 км писта „Щрайф“ в Кицбюел остави френския ветеран Йоан Кларе „ядосан“, след като исканията му за почистване на опасен участък бяха пренебрегнати. Вятър и инциденти прекъснаха състезанието, което отне почти три часа и бе отменено след завършек на топ 30. „Ядосан съм на организаторите и ФИС“, каза 40-годишният състезател. Самият той обвини, че е претърпял падане на тренировката в четвъртък, но съумял да завърши на четвърто място.

Швейцарският скиор Беат Фойц спечели петъчното спускане пред австриеца Матиас Майер и италианеца Доминик Парис.