Мениджърът на починалия български катерач Атанас Скатов - Мария Илиева, информира премиера на България Бойко Борисов как са преминали последните часове от живота на Скатов.

Тя заяви, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже. Илиева обясни, че е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен, и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си.

Междувременно още вчера твърденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта му, бяха разбити от официални документи. Скатов загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2. И в двата смъртни акта - от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже.

Веднага след трагедията от фирмата "Севън Съмитс Трекс", която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

В момента се прави всичко възможно тялото на Скатов да бъде върнато в България. Вече стана ясно, че българското правителство помага за транспортирането на тялото на Скатов, пише "Монитор".