Франция няма да се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, обявен в последните дни от САЩ, Великобритания, Австралия и Канада. Това разкри министърът на образованието и спорта в страна Жан-Мишел Бланкер днес.

Вчера премиерът на Великобритания Борис Джонсън потвърди, че Великобритания ще подкрепи САЩ и няма да изпрати нито един свой официален представител в китайската столица за Олимпиадата. Дипломатическият бойкот на Игрите не засяга спортистите, като всички страни ще изпратят свои атлети в Пекин. Причината за бойкота е позицията на САЩ и другите страни за геноцид от страна на китайските власти спрямо мюсюлманското малцинство уйгури в провинция Синдзян в Китай.

"Трябва да сме внимателни с връзката между спорт и политика. Спортът е отделен свят, който трябва да бъде пазен от политическа намеса. Ако ли не, нещата могат да излязат извън контрол и това може да доведе до края на всички състезания", коментира Бланкер. Самият Бланкер няма да пътува за Китай, но там ще бъде неговата заместничка Роксана Марасиняну.

"Трябва да осъдим нарушението на човешките права в Китай, защото такива има и те трябва да бъдат осъдени. Що се отнася до спортните състезания, там трябва да имаме подходящия отговор", допълни Бланкер.

Същевременно друг представител на френското правителство - външният министър Жан-Ив Льо Дриан - излезе с по-различна позиция по темата. "Що се отнася до дипломатическия бойкот, въпросът ще бъде решен на ниво Европейски съюз", каза той пред журналисти.

Анализатори веднага свързаха дистанцирането на Франция от позицията на Великобритания, САЩ и Австралия със сериозния конфликт между Франция и трите англоговорящи страни, свързан със сделката за изграждане на ядрени подводници. През септември Австралия се отказа от договор с Франция на стойност десетки милиарди и реши, че САЩ ще произведе новите подводници за флотата на страната, а Борис Джонсън бе определен като посредник в сделката. Това доведе до обтягане на отношенията по оста Франция-САЩ-Великобритания-Австралия.

В същото време Китай за пореден път осъди "политизирането на спорта" от страна на САЩ. "САЩ, Австралия, Великобритания и Канада използват олимпийската платформа за политически манипулации. Това не се подкрепя от широката общественост и води до тяхната самоизолация. Те несъмнено ще платят цената за своята постъпка", коментира говорителят на Външното министерство на Китай Уан Уънбин.

Зимната олимпиада в Пекин ще се проведе в периода 4-20 февруари 2022.