Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране.

Ситуацията поставя под въпрос участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на игрите в Пекин идния февруари.

Бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 000 лв. в сравнение с предолимпийската година преди Пьонгчанг’2018 с мотива, че летните игри в Токио се отложиха с 12 месеца.

Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва. Служебните правителства и служебните министри са от избори в избори, а олимпиадата вече чука на вратата.

Зимните игри в Пекин са от 4 до 20 февруари 2022 г. и за тях MOK взе решение квотите да се определят до 16 януари, тъй че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане ясен след участието им в началните 6 кръга за Световната купа. Първият от тях започва след три седмици - на 27 ноември в Йостерзунд, Швеция, до Коледа предстоят още три из Европа.

Българската федерация си е поставила възможната цел да има максимален брой участници – 4 мъже и 4 жени на олимпиадата в Пекин, но това може да се случи само ако се осигурят обещаните средства за да се стартира във всички световни купи.

В момента обаче, след няколко срещи с министъра на спорта и неговите заместници, все още не е ясно как и кога ще се подпомогнат зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните отбори в преследването на квоти за Зимните олимпийски игри в Пекин.