Задочният диалог между председателя на БФБиатлон Екатерина Дафовска и министъра на спорта Радостин Василев продължава. Олимпийската шампионка коментира изказването на Василев, който заяви, че федерацията е от малкото, които са получили целево финансиране от държавата в началото на годината. Преди това тя се оплака, че във федерацията я карат на мускули и заеми.

"Скъпи приятели,

Агресията не винаги е добър съветник. Не мога да си обясня настървението, с което министър Радостин Василев атакува легитимните ръководства на българските спортни федерации. Отказът му да се срещне с президентите на федерациите е отказ да чуе техните проблеми, но и техните предложения за оптимизиране на дейността. Същевременно, докато министър Василев е така е „принципен“ в намерението си да не се вижда с шефовете на отделните спортове, същият вече прие в кабинета си представители на „опозицията“ в българския биатлон. Как за мен - като легитимен ръководител на този спорт, вратата на кабинета му е затворена, а за водачите на опозицията – широко отворена…

Министър Василев вероятно е неосведомен или е подведен, тъй като в последните 10 години българският биатлон е спечелил 22 медала и записал 69 класирания в Топ 10 на големи шампионати - европейски и световни първенства и купи. Наред с цитирания от него световен вицешампион, европейски шампион и носител на Световната купа за младежи Благой Тодев, България завоюва бронз при девойките от първенството на планетата в САЩ тази зима и това би трябвало да е известно на един министър на спорта. Също така, ако беше проверил, Радостин Василев щеше да открие, че на миналогодишното световно младежко първенство България има 4 класирания сред първите 10 на планетата. А и когато оценява дейността на федерацията в последните 10 години, един министър би трябвало да знае, че от 2019 г. българският биатлон има световен вицешампион за мъже (определен и за Спортист № 1 у нас за годината), което не се бе случвало никога досега в историята.

В интерес на истината БФ Биатлон се е разплатила с НАП миналия петък, а закъснението е поради забавените вече три месеца бюджетни средства към всички федерации, което се случва за първи път в Министерството на младежта и спорта. Това е много по-голям проблем за целия българския спорт, отколкото цитираните наредби и нормативни уредби. Защото заради безпаричието се наложи с лични средства да плащаме текущите разходи и заплати на състезатели и треньори.

Убедена съм, че конфронтацията и отказът от диалог не са в полза на българския спорт. Министър Василев има подадената ми ръка за доброто бъдеще на българския биатлон...", написа Дафовска.