"Трябва да си много добре подготвен физически, но психиката определя малко или много твоя резултат. Тук също доста сме напреднали, да вярвам в себе си, да знам какво мога, да стартирам спокоен и това ми дава поле за изява. Знам, че рано или късно, като работим толкова усилено, успехът ще дойде". Това заяви най-добрият български алпиец Алберт Попов, който днес бе награден за спортист номер 1 на месец февруари в традиционната анкета на Пресклуб България.

Попов заслужи отличието след страхотното си представяне на Зимните олимпийски игри в Пекин миналия месец, където записа 9-то място в слалома и 17-то в гигантския слалом. За наградата той пребори конкуренцията на биатлониста Благой Тодев, баскетболиста Александър Везенков и боркинята Евелина Николова, а треньорът му Ивайло Борисов също бе отличен за номер 1 за февруари. Попов сподели и очакванията си за финала на сезона в Световната купа по алпийски ски, който ще се проведе тази седмица в Куршевел/Мерибел, Франция.

"За първи път ще караме в Мерибел, ще е хубав тест за Световното догодина. Това е още един шанс да направим добър резултат, важното е карането да е на ниво. Напоследък съм доста спокоен, даже и на Олимпиадата спрямо миналата, просто трябваше да покажа това, което мога. Това се дължи на много тренировки и да си сигурен в това, което можеш да постигнеш. Надяваме се пистата да е твърда", сподели 24-годишният Попов, който ще стартира в слалома.

Българският скиор допълни, че харесва повече нощните слаломи, а любимата му писта е в Шладминг, където досега неизменно постига добър резултат.

Снимка: БГНЕС