Легендата на алпийските ски Аксел Лунд Свиндал разкри в социалните мрежи, че страда от рак на тестисите и е претърпял операция в родината си Норвегия.

“Последните няколко седмици бяха различни. Но мога да кажа, че бяха само седмици, а не месеци, благодарение на страхотна лекарска помощ, малко късмет и добро решение. Много съм благодарен на здравната система в Норвегия. Благодаря! Но първоначалното решение беше добро и искам да поговоря малко за него.

Усетих промяна в тялото си. Не бях сигурен каква е причината или дали изобщо имаше нещо нередно. Но реших да се прегледам. Отидох на доктор и бях бързо трансфериран в болница, където опасенията на лекаря се потвърдиха - рак на тестисите.

Тестове, скенери и операция се случиха много бързо. Още след първата седмица знаех, че всички прогнози бяха много позитивни. И всичко благодарение на първото ми решение да отида на доктор веднага щом разбрах, че има някакъв проблем.

Знаете ли, че ракът на тестисите е най-честият тип рак за мъже под 50-годишна възраст? И че не е рядък случай при пациенти на 20-годишна възраст? Аз не знаех, но вече разбрах. Мъжете трябва да се интересуват и да говорят за тези здравословни проблеми и да правят добри решения като мен възможно в най-ранен етап”, написа Свиндал.