Челси победи Нюкасъл трудно с 1:0 на своя стадион "Стамфорд бридж" в двубой от деветия кръг на английската Висша лига.

"Свраките" показаха характер и дълго време се отбраняваха успешно, но все пак капитулираха в 73-ата минута при изстрела на Маркос Алонсо.

Така лондончани събраха 17 точки и поне временно се изкачиха на трета позиция в таблицата, изпреварвайки шампиона Манчестър Сити. Пред столичани са само безпогрешният лидер Ливърпул с пълен актив от 24 точки и Лестър, който също е със 17 пункта.


Единствената промяна за Челси бе стартирането на Рос Баркли на мястото на контузения Нголо Канте. Свраките бяха непромени от 1:0 над Ман Юнайтед, като братятат Лонгстаф – Мати и Шон отново действаха заедно в средата на терена 

В първите минути нямаше положения, въпреки че домакините опитваха да действат по-активно. Гостите действаха на контра и Сент-Максимен стреля неточно в 10-ата минута, а малко след това Жоелинтон проби, но Томори го спря. 

В 15-ата минута вратарят на Нюкасъл едва не закопа своите, след като изчисти една топка в тялото на Ейбрахам, но за радост тя не попадна в мрежата и стражът изби секунди по-късно доста по-сигурно. Последва неточен удар на Уилиан с глава при първото по-опасно положение за Сините. 

В 20-ата минута Маунт получи от Хъдзън-Одой, обърна се и стреля силно, но насочи топката твърде близо до Дубравка, който изби. Двубоят продължаваше да се развива равностойно, но чистите ситуации бяха рядкост, макар и домакините да имаха притежанието на топката. 

В 40-ата минута се стигна до комична ситуация, при която реферът Андре Маринър бе ударен с топка в главата. Секунда след това той се свлече на земята, но след това бързо се изправи и се поклони на феновете на „Стамфорд Бридж”. Паузата обаче логично дойде при 0:0.   

След нея ситуацията не се промени особено, като домакините продължаваха да имат трудности при създаването на положения. В 52-ата минута удар на Хъдзън-Одой бе блокиран от Кларк. 

Последва и най-добрата ситуация до момента, като след корнер Уилиан центрира и Ейбрахам засече с глава, но стреля в напречната греда. Нападателят се размина с подаване на Хъдзън-Одой минути след това, а Франк Лампард логично пусна на терена Кристиан Пулишич в търсенето на нещо различно в играта. 

Ейбрахам пак стреля неточно с глава в 66-ата минута, след като трябваше да се справи доста по-добре. Последва и огромен пропуск на домакините. Хъдзън-Одой подаде на Пулишич, който бе пред вратата и стреля. Стадионът бе готов да изригне, но Дубравка се отчете с невероятно спасяване!

Комбинация между Пулишич и Хъдзън-Одой в 73-ата минута обаче доведе до изригването на феновете по трибуните, защото Челси превзе крепостта на "свраките". В герой за своите се превърна Маркос Алонсо, чийто изстрел с левия крак накара Дубравка най-после да капитулира.

Като цяло Челси контролираше случващото се до края на мача, като изключим опасността в 89-ата минута, при която Кларк нанесе неточен удар с глава.


Челси – Нюкасъл 1:0

1:0 Маркос Алонсо - 73'

 

Челси: Кепа, Аспиликуета, Томори, Зума, Алонсо, Жоржиньо, Маунт (64 Пулишич), Баркли (44 Ковачич), Уилиан, Хъдзън-Одой (Джеймс - 90'), Ейбрахам

Нюкасъл: Дубравка, Йедлин, Шер, Кларк, Ласелс, Вилемс, М. Лонгстаф, Ш. Лонгстаф, Алмирон (70 Каръл), Сент-Максимен (Гейл - 86'), Жоелинтон (Атсу - 83')