Последният ден на сезона във Висшата лига ще бъде, меко казано, драматичен. Люта битка ще има на дъното, но доста повече внимание привлича спорът за Топ 4. Там три отбора се борят за две свободни квоти, а разликата между Юнайтед, Челси и Лестър е само точка. Лисиците приемат червените дяволи в директен сблъсък, а сините от Лондон също имат тежка задача - домакинство на шестия Уулвърхемптън.

 

МАН ЮНАЙТЕД
63 Т., Г.Р. +28
Какво го устройва:
* Равенство с Лестър.
* Поражението също върши работа, ако Челси загуби.

След рестарта Солскяер пусна почти и един и същ състав във всеки от осемте мача във ВЛ. Мениджърът беше принуден да направи рокада отляво заради контузията на Люк Шоу. В сряда пък даде почивка на Уан-Бисака срещу Уест Хем, но го пусна в игра през второто полувреме. Пол Погба и Мейсън Грийнууд бяха резерви в първия мач след възобновяването на сезона срещу Тотнъм, но оттогава насам са твърди титуляри. Матич пък не стартира само срещу Палас преди десетина дни.

Оле има огромна вяра в най-добрите си играчи, които изведоха Юнайтед до третото място в класирането. Норвежецът се възползва по най-добрия начин от възстановилите се от контузии Рашфорд и Погба, да не говорим за влиянието на януарската покупка Бруно Фернандеш. На моменти червените дяволи играят наистина прекрасен футбол.

Но има съмнения, че Солскяер изпитва същото доверие към резервите си. Оказа се, че Оле не смее да прави ротации, а добавянето на дълбочина трябва да бъде приоритет по време на трансфения прозорец. Защото титулярите се задъхват, а последните 4 мача доказаха това. Уморените умове и тела означават по-малко експлозивен и натрапчив футбол. Изглежда, сякаш Юнайтед се владее до финала на всеки двубой. Неделя е моментът за последен тластък.

ЧЕЛСИ
63 Т., Г.Р. +13
Какво го устройва:
* Равенство с Уулвс
* Поражението също върши работа, ако Лестър загуби.

Числото, което блокира дебютния сезон на Франк Лампард в Челси, е 54. Толкова са допуснатите голове във Висшата лига. За да ви стане ясно - тимът само два пъти в историята на състезанието е имал повече - по 55 при Рууд Гулит през 1996/97 и Глен Ходъл през 1994/95. И, разбира се, Лампард има още един двубой, за да "подобри" този негативен рекорд.

Суха мрежа срещу вълците ще избегне това нежелано постижение, но ще донесе нещо много повече, защото равенството гарантира на сините място в Топ 4. Поражението от своя страна може да означава пета позиция и Лига Европа. Не че Лампард би играл някога за 0:0, това не е неговият стил. Подобно на Гулит и Ходъл той иска атакуващ футбол и успя да вдъхне на тима приключенски дух. Когато са в настроение, те са наистина вълнуващи, което е основата за оптимизма в дългосрочен план.

Причината за споменаването на допуснатите голове е, че тя предоставя опасност. Челси е уязвим на контри, а това е едно от най-силните оръжия на Уулвс. Да не говорим за колебанията при статични положения, където хората на Нуно Ешпирито Санто също са специалисти.

През сезона Челси на няколко пъти реагира фантастично при най-екстремни условия. Но ще успее ли сега? Клубът подкрепи Лампард на пазара, сключвайки сделки за Хаким Зиеш и Тимо Вернер, а всеки момент се очаква да пристигне и Кай Хаверц. Но без футбол в Шампионската лига едва ли следващите ходове ще са толкова впечатляващи.


ЛЕСТЪР
62 Т., Г.Р. +28
Какво го устройва:
* Победа срещу Юнайтед.
* Равенство, ако Челси загуби.

Преди началото на сезона едва ли някой е очаквал Лестър да бъде в подобна ситуация за последния кръг. Но след блестящ старт на кампанията класирането за Шампионска лига изглеждаше почти сигурно - 15 точки повече от петия в таблицата в края на 2019-а. Сега именно те са пети заради втората половина на сезона, характеризиращ се с непостоянство, причинено от контузии и самодоволство, последвано от трескаво безпокойство.

Лисиците ще се изправят срещу Юнайтед без поне 4 ключови фигури - контузените Мадисън, Перейра и Чилуел, както и наказаният Сьойюнджю. Мадисън е най-креативният играч, а останалите трима са първи избор за защитата на тима.

Роджърс беше принуден да импровизира през последните седмици. На моменти нещата се получаваха, но доста по-често не. Ако нападателите на червените дяволи са във форма, Каспер Шмайхел ще трябва да включи на режим супергерой, за да запази суха мрежа.

Така че Лестър вероятно ще трябва да вкара поне два пъти, което обаче направи само в 2 от 8-те си двубоя след рестарта. Лисиците със сигурност все още могат да затруднят нестабилната защита на Юнайтед, но атакуващите единици трябва да са във вихъра си. Славен финал на сезона все още е възможен.


Материал на "Тема спорт"