Медии във Великобритания замесиха името на руския милиардер Роман Абрамович в пореден скандал. Журналистическо разследване на Би Би Си стигна до документи на британската комисия за финансови престъпления, от които става ясно, че Абрамович е притежавал 50% от правата на доста футболисти.

Той го е правил чрез регистрираната на Карибите офшорна компания "Leiston Holdings". По този начин собственикът на Челси е бил трета страна по трансферите им и е получавал половината от платените за тях суми.

Правенето на футболни трансфери по схемата с трети лица, притежаващи правата на самите играчи, е добре позната и бе напълно позволена до 2015-а. Въпросните трансфери са правени преди забраната, което не ги прави нарушение на закона.

В случая обаче става въпрос за сериозен конфликт на интереси, защото компанията на Абрамович е притежавал 50% от правата на футболисти, които няколко пъти са се изправяли срещу неговия Челси.

Разбира се, едва ли ще може да се докаже, че някой от тези играчи е играл симулативно срещу Челси или е направил нещо нередно, но все пак възникват доста въпросителни, уточнява "Стандарт". Разкритията бяха разкрити в предаването "Панорама" по Би Би Си, като бяха споменати имената на двама от футболистите.

Единият е сърбинът Лазар Маркович, който бе част от Ливърпул - отбор, играещ в същото първенство с Челси. Другото споменато име бе на перуанеца Леистон, който на два пъти игра в евротурнирите срещу Челси като футболист на Спортинг (Лисабон).

Говорител на Абрамович обяви, че нито едно правило не е нарушено при тези сделки. Юридически това е така, защото притежаването на 50% от правата на даден футболист не бе престъпление по времето на тези трансфери.

Все пак от морална гледна точка определено има проблем, а въпросните документи вече са изпратени на Футболната асоциация на Англия. Вероятно по случая ще започне разследване, но дори и ФА да открие нередност, едва ли ще има наказание различно от символична глоба.