Челси стигна до 1/4финалите в Шампионската лига след успех с 2:0 срещу Атлетико Мадрид на своя „Стамфорд Бридж“. Преди 3 седмици лондончани спечелиха в испанската столица с 1:0. Това е първо класиране за Сините толкова напред в турнира от 2014-а. 

Както и първият мач, и този предложи здрава битка, в която лондончани отново бяха отлични в защита и успяха да използват една ситуация в нападение, за да поведат, а в края добавиха и още един гол. 

Лидерът в Ла Лига направи твърде малко в нападение, а в края остана и с човек по-малко, като сега Дюшекчиите ще трябва да хвърлят всичките си сили в първенството, където водят с 4 точки. 

За домакините от групата липсваше Андреас Кристенсен, а в нападение Кай Хаверц действаше като фалшива деветка, с Вернер и Зиеш по двата фланга. Чоло Симеоне отново заложи на четирима в отбрана, с Жоао Феликс и Луас Суарес в нападение. 

Още в началото и двата тима направиха по една атака, но вратарите не трябваше да правят спасяване. В 4-ата минута Ренан Лоди се включи в атаката на гостите и стреля, но не затрудни Менди. 

Лондончани също опитваха да атакуват, но без да бъдат достатъчно прецизни в нападение. В 11-ата минута Маркос Алонсо опита късмета си от малък ъгъл, но твърде неточно. И двата отбора обаче бяха крайно внимателни по отношение на защитата и не искаха да допускат грешки. 

В 19-ата минута Вернер стреля, но топката излезе в аут. В ситуацията имаше рикошет в Савич и трябваше да има корнер, но такъв не бе отсъден, което ядоса Томас Тухел. 

В 23-ата минута домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Коке, но играта продълги и Суарес атакува, като падна лесно в наказателното поле на Челси след контакт с Рюдигер. Реферът очаквано подмина ситуацията. 

Малко по-късно Акспиликуета върна топката слабо назад, след което прати Караско на земята, но съдията не посочи бялата точка. Доста спорен момент, но нямаше намеса дори от ВАР. Изглеждаше обаче, че на домакините им се размина. Случилото се обаче изнерви играчите и последваха някои остри влизания. 

В 34-ата минута обаче, Челси нанесе сериозен удар. Лондончани организираха бърза атака, като Хаверц намери Вернер вляво, той видя напредналия Хаким Зиеш през центъра и го намери, а мароканецът преодоля Ян Облак, за да вкара третия си гол с екипа на Сините. Това направи задачата на Атлетико още по-трудна. 

Голът вдигна темпото в двубоя, след като мадридчани потърсиха изравняването, а домакините също не пропускаха да атакуват, като опитваха да го правят предимно отдясно, в зоната на Ренан Лоди, който вече имаше жълт картон. До почивката обаче нямаше сериозни ситуации и паузата дойде при аванс за Челси. 

Втората част започна с удар от малък ъгъл на Вернер, но Облак се справи. Испанците не бяха ефективни в нападение и Симеоне смени Караско и Луис Суарес, като пусна Муса Дембеле и Анхел Кореа. В същото време домакините действаха спокойно и солидно. 

Испанците все пак опитаха да натиснат и Жаоа Феликс се активизира, като първо от дясно принуди Менди да се намесва, а в 80-ата минута отправи опасен удар, при който се получи рикошет и топката профуча близо до гредата. 

В 81-ата минута обаче, гостите останаха с човек по-малко, след като реферът Даниеле Орсато видя удар без топка на Стефан Савич срещу Антонио Рюдигер, който доста театрално падна. Ситуацията изглеждаше доста спорна, въпреки че имаше замахване от Савич и италианският съдия прати защитника в съблекалнята. 

В 90-ата минута Муса Дембеле не успя да от малък ъгъл да стреля във вратата и да направи финалните минути интересни. В добавеното време Менди изби опасен удар  на Феликс от 12-13 метра и в крайна сметка запази сухата мрежа за отбора си. 

В 94-ата минута поредната контра на домакините направи успеха им още по-категоричен. Пулишич изведе току-що влезлият Емерсон, който с прецизен диагонален удар вкара втория гол за отбора си. 

Челси – Атлетико Мадрид    2:0

1:0 Зиеш 34
2:0 Емерсон 94

Челси: Менди, Аспиликуета, Зума, Рюдигер, Джеймс, Канте, Ковачич, Алонсо (93 Чилуел), Зиеш (77 Пулишич), Вернер (84 Хъдзън-Одой), Хаверц (93 Емерсон)
Атлетико Мадрид: Облак, Лоди (46 Ермосо), Трипиър (68 Лемар), Хименес, Савич, Саул, Коке, Йоренте, Караско (53 Дембеле), Феликс, Суарес (59 Кореа)