Порто и Челси се изправят един срещу друг в първи мач от четвъртфиналите в Шампионската лига. Двубоят няма да се играе на стадиона на "драконите", а на "Рамон Санчес Писхуан" в Севиля. Отборът на Томас Тухел е фаворит, но Порто е опитен турнирен боец и в предишния кръг взе скалпа на Ювентус. Челси пък ще трябва бързо да си стъпи на краката, след като преди няколко дни претърпя позорна загуба с 2:5 от Уест Бромич на "Стамфорд Бридж".

"Сините" от Лондон нямаха поражение при Тухел, преди да бъдат сразени от един от аутсайдерите в Премиър лийг. На осминафиналите Челси се справи с Атлетико Мадрид след победи с 1:0 и 2:0. Тимът играе много стабилно в защита и разчита на скоростта на нападателите си. Стилът на Порто също не може да се определи като зрелищен, но португалците умеят да се възползват от всяка грешка на съперника. 

"Драконите" са на четвъртфинал за 4-и път в последните 16 години, но не са прескачали тази фаза в турнира от сезон 2003/04, когато спечелиха турнира под ръководството на Жозе Моуриньо. След това Специалния замина именно в посока Челси и взе със себе си някои от звездите на Порто. Драматичното отстраняване на Юве беше последвано от три поредни победи в местното първенство, но отборът на Серджо Консейсао изостава сериозно от Спортинг (Лисабон) и е малко вероятно да защити титлата си.

Челси все още заема място в топ 4 в Премиър лийг, но разликите с преките конкуренти са минимални и тимът не може да си позволи грешни стъпки. Това е най-трудната част от сезона и съставът на Тухел ще трябва да демонстрира постоянство, за да постигне целите си. В Шампионската лига резултатите са повече от впечатляващи и лондончани спечелиха шест от последните си седем мача.

Челси преодоля четвъртфиналите в ШЛ за последно през сезон 2013/14. Английският гранд има предимство в преките двубои с Порто и спечели 5 от предишните 8 срещи с "драконите". За последно двата тима бяха съперници в груповата фаза през 2015 година и мачът на "Стамфорд Бридж" завърши с успех за домакините с 2:0.

Довечера Порто ще бъде без Серджо Оливейра, който е наказан за натрупани картони, пише БНР. Авторът на 19 гола през сезона със сигурност ще липсва на португалския тим, а мястото му се очаква да заеме Марко Груич. Другият наказан е Мехди Тареми. Той беше изгонен в Торино и Серджо Оливейра ще го замести с Луис Диас. Ветеранът Пепе отново ще командва защитата, а в предни позиции ще започнат Муса Марега и Тони Мартинес.

За Челси няма да играе Н'Голо Канте. Френският национал е контузен и това означава, че в средата на терена ще си партнират Жоржиньо и Матео Ковачич. Кристиан Пулишич беше заменен още на почивката срещу Уест Бромич и е под въпрос. Антонио Рюдигер си навлече гнева на Тухел заради разправия между него и резервния страж Кепа Арисабалага. В атака се очаква да започне Оливие Жиру, подпомаган от Хаким Зиеш и Мейсън Маунт.

Съдия на мача тази вечер ще е хърватинът Славко Винчич.

Вероятни състави:

Порто: Маркесин; Манафа, Пепе, Мбемба, Сануси; Корона, Груич, Урибе, Отавио; Марега, Мартинес 
Треньор: С. Консейсао 

Челси: Менди; Аспиликуета, Зума, Кристенсен; Хъдсън-Одой, Жоржиньо, Ковачич, Чилуел; Зиеш, Маунт; Жиру 
Мениджър: Т. Тухел