Тази вечер Реал Мадрид приема Челси в първи 1/2-финален мач от Шампионска лига.

Дербито ще премине под знака на провалената Суперлига, от която част бяха и двата клуба. Нещо повече, "Кралете" все още не са се оттеглили официално и това не беше подминато от мениджъра на лондончани Томас Тухел.

"Вярвам на 100% както на съдията на мача (б.р. – Дани Макели от Нидерландия), така и на УЕФА. На това ниво не може да има задни мисли. Не ми минава и през главата, че някой може да има предимство заради спортната геополитика и събития, нямащи общо с мача", заяви Тухел, като това е първи негов коментар относно Суперлигата, пише "Мач Телеграф".

Според медиите на Острова думите на германеца могат да се четат наобратно и изказването е било с цел да подсети УЕФА, че Реал продължава да е в играта за създаването на новия турнир, от който евроцентралата нямаше да е част.

Интересното е, че Тухел е "черна котка" за треньора на Реал Зинедин Зидан. Той е единственият треньор, който няма загуба от френската легенда в 3 или повече мача срещу него, извади статистика "Тема спорт". Тухел има две равенства с Борусия Дортмунд в груповата фаза на Шампионска лига през сезон 2016/17. През миналия сезон той направи 2:2 на "Сантяго Бернабеу" с ПСЖ, а във Франция домакините спечелиха с 3:0. Сблъсъците отново бяха от групите на турнира на богатите.

Сега Зидан за сетен път през сезона има сериозни кадрови проблеми. Капитанът Серхио Рамос не успя да се възстанови за важния мач. В лазарета са още Лукас Васкес, Ферлан Менди и Федерико Валверде. Добрата новина за "Кралете" е, че Тони Кроос е здрав. За Челси няма да играе единствено бившият халф на мадридчани Матео Ковачич.

Интересното е, че през този сезон Реал вече елиминира английски отбор, а Челси испански. "Белите" се справиха с Ливърпул на 1/4-финалите след 3:1 у дома и 0:0 на "Анфийлд". "Сините" отстраниха Атлетико Мадрид на 1/8-финалите след успех 1:0 като символичен гост и 2:0 на "Стамфорд Бридж". Иначе и двата отбора са с положителни баланси, когато се изправят срещу съперници от Англия и Испания. "Белият балет" е излизал победител 17 пъти срещу англичани, 13 пъти е бил на губещата страна. Челси има 18 успеха срещу испанци при 10 поражения.

Това ще е първи официален мач между двата отбора от 1998 г. Тогава играха за Суперкупата на УЕФА и лондончани надделяха с гол на Густаво Пойет. Двата тима са се изправяли още един път помежду си – финал за КНК през 1971 г. Първата среща в Атина завършва 1:1, а в преиграването Челси печели с 2:1 и все още е непобеден от Реал Мадрид.

Вероятни състави: 

Реал: Куртоа; Карвахал, Варан, Милитао, Н. Фернандес; Каземиро, Кроос, Модрич; Асенсио, Бензема, Винисиус 
Треньор: Зинедин Зидан 

Челси: Менди; Аспиликуета, Т. Силва, Рюдигер; Р. Джеймс, Жоржиньо, Канте, Чилуел; Маунт, Вернер; Хавертц 
Мениджър: Томас Тухел 

Снимка: БГНЕС