Челси спечели лондонското дерби срещу Фулъм на "Стамфорд Бридж" и направи сериозна крачка към запазване на мястото си в Топ 4 във Висшата лига.

"Сините" се наложиха над "котиджърс" с 2:0 и временно се откъснаха на 6 точки от 5-ия в класирането Уест Хям.

Кай Хавертц (10‘, 49‘) се превърна в герой за своя отбор днес, отбелязвайки и двете попадения. Германецът се разписа в началните минути на двете полувремена, с което донесе ценната победа в Западен Лондон.

Челси продължава с отличното си представяне под ръководството на Томас Тухел и записа пореден мач със "суха мрежа".

"Сините" се представиха на много високо ниво през седмицата, когато се изправиха в първи ½-финален сблъсък от Шампионска лига срещу Реал Мадрид. Лондончани направиха 1:1 с "кралския клуб", а със сигурност могат да съжаляват за това, че не си тръгнаха с победа от испанската столица.

Ситуацията във Фулъм е на обратния полюс – "котиджърс" почти сигурно ще загубят елитния си статут този сезон, след като остават на 9 точки от спасителната зона, а дори са и с мач повече.

Отборът, воден от Скот Паркър, продължава да изпитва трудности що се отнася до срещите с днешния съперник, а последният успех на "Стамфорд Бридж" датира от далечната 1979 г.

За Челси предстои изключително важна седмица, в която има два тежки мача. В сряда "сините" приемат Реал Мадрид в сблъсък за място на финала в Шампионска лига, а 3 дни по-късно гостува на Манчестър Сити в двубой от 35-ия кръг на Висшата лига.


Първата голова ситуация се откри пред вратата на Едуард Менди. "Сините" допуснаха грешка при изнасянето на топката, от която се възползва Антъни Робинсън. Той стреля застрашително под напречната греда, но със сетни усилия стражът на домакините успя да избие в корнер.

Челси откри резултата в 10-ата минута. Мейсън Маунт получи перфектно дълго подаване от Тиаго Силва и от своя страна изведе Хавертц зад гърба на защитата. Останал очи в очи с вратаря, германецът нямаше проблем да го преодолее, с което даде аванс на своя отбор.

7 по-късно Хавертц се разписа за втори път, но попадението бе отменено, тъй като нападателят се оказа в положение на засада.

В средата на полувремето Менди се отчете с нова добра изява под рамката, след като отрази добър изстрел на Лукман, насочен към долния десен ъгъл на вратата.

В 39-ата минута футболистите на Томас Тухел организираха светкавична контраатака, която по чудо не завърши с гол. Тимо Вернер намери Зиеш в наказателното поле, който от близко разстояние не съумя да се разпише на полуопразнената врата.

В добавеното време на първата част стражът на Челси оформи своя хеттрик от добри спасявания. Аина стреля от границата на пеналтерията, но се получи неприятен рикошет в крака на Рийс Джеймс, който хвана в крачка Едуард Менди, и въпреки това той успя да се намеси.

Домакините започнаха отлично след почивката и още в 49-ата минута Хавертц удвои резултата. Офанзивният играч бе изведен много добре от Тимо Вернер сам срещу Ареола и по подобие на първия гол отново порази мрежата на "котиджърс" – 2:0.

Логично "сините" свалиха темпото си на игра, за да спестят сили за реванша с Реал Мадрид в сряда, и все по-рядко създаваха нещо интересно в противниковата половина.

Челси – Фулъм 2:0

Голмайстори:

1:0 – Хавертц 10‘

2:0 – Хавертц 49‘

Челси: Менди, Кристенсен, Силва, Зума, Джеймс, Гилмор, Маунт (Ейбрахам – 76‘), Чилуел (Алонсо – 81‘), Зиеш (Канте – 66‘), Хавертц, Вернер

Фулъм: Ареола, Аина, Андерсен, Адарабиойо, Робинсън, Рийд (Карвальо – 78‘), Ангиса, Лемина, Лукман, Маджа (Митрович – 81‘), Кавалейро (Онома – 78‘)