Зад успеха на вратаря на Челси Едуард Менди стои вдъхновяваща история. Тази вечер сенегалецът ще застане под рамката на „сините“ във финала на най-комерсиалния клубен турнир. 

Но допреди 7 години ситуацията с юношата на Льо Авър бе коренно различна. През 2014 година той е освободен от третодивизионния френски Шербур, тъй като според клуба няма достатъчно качества. 

Следва година на изпитание пред Менди, който остава без отбор и сериозно обмисля да спре с футбола, въпреки че е едва 23-годишен, пише вестник "Труд". 

През 2015-а все пак преминава в Олимпик Марсилия, където е със статут на трети вратар. Следва силен престой в Реймс в Лига 2, с който печели промоция, а звездата му изгрява едва през 2019 година, когато е привлечен в Рен.

"Едуард Менди в Челси ще бъде една уникална история", написа преди време футболният експерт Мат Спиро в Twitter. "Преди 5 години, когато беше на 23, той беше безработен и се редеше на опашката в местния център за работа, готов да се откаже от футбола. Показа невероятна сила, освен вратарски качества“.

На „Стамфорд Бридж“ той спечели конкуренцията с най-скъпия вратар в света Кепа Арисабалага, но всичко можеше да е различно, ако се че отказал от своята мечта преди 7 години...