„Челси“ е новият победител в Шампионска лига, след като спечели с 1:0 във финала срещу „Манчестър Сити“ на стадион „До Драгао“ в Порто пред 14110 зрители. Победният гол в двубоя бе дело на Кай Хаверц.

По този начин „Челси“ спечели за втори път трофея от Шампионска лига в своята история, а мениджърът на победителите Томас Тухел взе сладък реванш за случилото се с него преди една година във финала, когато начело на ПСЖ загуби от „Байерн“ и бе уволнен.

Сладкият успех за лондончани бе отбелязан с бурни празненства из всички кътчета на планетата. Тези, които гледаха на живо мача в Португалия, цяла нощ не спряха да вдигат наздравици и да палят факли по улиците в Португалия. В Лондон хиляди излязоха по улиците, за да отпразнуват победата, а партито мина без сериозни инциденти.

Екзотичен купон имаше също и в страни като Гана и Нигерия. В социалните мрежи бяха разпространени кадри как боядисани в цветовете на „Челси“ крави победоносно се разхождат по улиците в чест на новите шампиони на Европа.

За играч на мача бе избран халфът на лондончани Н‘Голо Канте, а колегата му – вратарят Едуард Менди, счупи рекорда по сухи мрежи в Шампионската лига – 9 от 12, превръщайки се  най-силния дебютант. Английските медии също така разкриха, че собственикът на „Челси“

Ромам Абрамович ще развърже сериозно кесията, а общата отборна премия за успеха ще е 10 милиона паунда.

„Сезонът беше изключителен и аз мисля, че много скоро отново ще се върнем и следващия път ще спечелим трофея“, коментира мениджърът на „Манчестър Сити“ Пеп Гуардиола, който бе подложен на сериозни критики за тактиката си във финалния мач.

На другия полюс бе настроението  при Томас Тухел, който трудно успяваше да намери думи, за да изрази радостта си. „Това е невероятно, наистина невероятно!, коментира германецът веднага след победата. – Уау! Не знам как се чувствам, не мога да го опиша. Горд съм с отбора, момчетата заслужиха тази радост“, допълни Тухел.