Игра се по същия начин, както през 2012-а, когато Челси за първи път беше коронясан като най-добрия отбор в Европа. Тогава сините се изправиха на полуфинала срещу отбор, който също беше управляван от Пеп Гуардиола. И никой не им даваше шанс, точно както сега преди сблъсъка със Сити във финала.

Казаха им, че се нуждаят от чудо и молитва, когато се срещнаха с отбора на Барселона през 2012-а. Те бяха описани като „страхливи и нещастни“ от испанската преса. Но Челси шокира света и детронира Гуардиола тогава, а сега тимът, воден от неуморимо блестящия Н‘ГолоКанте, който играеше с енергията на 10 мъже, го направи отново!

Преди 9 години лондончани победиха Барса на Гуардиола и Меси, а след това на финала унищожиха мечтата на Байерн да триумфира на собствения си стадион. Що се отнася до предизвикателствата, Челси е клуб, който обича да се противопоставя на залозите, тъй като всички се бяха приготвили да посрещнат Сити в пантеона на носителите на Европейската купа. Но Томас Тухел спря Гуардиола отново.

Ако мнозина очакваха в този финал да видят красивия футбол на Пеп, те грешаха. Каталунецът сбърка избора си на титуляри и екипът му, бликащ от талант, изглеждаше объркан, разединен и анонимен. Нещо като квадратни колчета в кръгли дупки.

Челси напълно заслужи победата си с 1:0, а тя можеше да е и по-категорична. Не само Канте изигра мача на живота си пред около 7000 фенове на сините, които пътуваха до Северна Португалия. Рийс Джеймс беше превъзходен на десния бек. Кай Хаверц – авторът на единствения гол, често след пристигането си на „Стамфорд Бридж“ изглеждаше като малко изгубено момче. Но това момче сега навърши пълнолетие. Антонио Рюдигер продуцира едно от най-добрите блокирания на удар, които ще видите в живота си. Мейсън Маунт беше брилянтен, но това вече не е изненада, а стандарт. Маунт е брилянтен всяка седмица.

Челси празнува дълго и пищно с феновете си след връчването на трофея и имаше допълнителна радост от завръщането на привържениците. Лондончани завършиха далеч зад Сити във Висшата лига – 19 точки. И се бореха до последния ден за мястото си в Топ 4. Франк Лампард бе уволнен през януари. Те загубиха финала за ФА Къп от Лестър. Тимо Вернер е по-известен с това, че е в засада, отколкото с вкарването на голове. И въпреки всички тези сътресения те намериха начин да спечелят.

Феновете на съперниците обичат да се подиграват на Челси със скандирания, че нямат история, сякаш клубът е роден, когато Роман Абрамович го купи през лятото на 2003-а и промени облика на целия английски футбол. Това игнорира най-гледаната финална победа в историята на ФА Къп през 1970-а, титлата през 1955-а, красотата на играта на Рей Уилкинс, Джанфранко Дзола и много други.

Приливът на трофеи обаче дойде през последните 18 години и тази победа беляза зората на ново поколение, което пое мантията на „Стамфорд Бридж“. Отборът, който спечели Шампионската лига през 2012-а, беше управляван от Роберто ди Матео, но това беше последният разцвет на тима, изграден от Жозе Мауриньо. Това беше отборът на Лампард, Тери и Дрогба.

Това сега е нов Челси. Екип, който спечели най-голямата клубна награда в началото на онова, което трябваше да бъде преходен период. И хармонизирайки нови таланти като Джеймс, Зиеш, Маунт, Хаверц и Вернер. Това, че сините спечелиха Шампионската лига, когато са в началото на този процес и под ръководството на млад мениджър като Тухел, е зловещ знак за техните съперници. Направиха го и с рядък дух.

Много анализи на характера на Тухел изобилстват от противоречия. Но в събота вечер той излъга човека, когото мнозина смятат за най-великия треньор на всички времена. Всъщност Челси на германеца удари Сити на Пеп 3 пъти за 6 седмици. Сякаш Шампионската лига се превърна в криптонит за Гуардиола. Каталунецът буквално срина гражданите на „До Драгао“. Така той все още чака своя трети трофей от турнира – 10 години след като вдигна втория си. А Тухел е новото име сред гладиаторите. Германецът последва траекторията на своя сънародник Юрген Клоп – през Майнц и Дортмунд до Висшата лига и триумфа в Шампионската лига.

Това беше трети изцяло английски финал за последните 13 години и първи за Сити от 51 години – през 1970-а победиха ГурникЗабже с 2:1 в КНК. Гражданите обаче останаха с празни ръце. Челси от своя страна отново шокира света и изкачи Еверест по своя начин. И вече е спечелил 6 от 7-те си европейски финала. А четири от тях са в ерата на Роман Абрамович.


Оливър Холт, "Дейли мейл"
Превод на "Тема спорт"