Лондонското между Тотнъм и Челси на 19 септември ще бъде първият мач на елитно ниво в света, който ще има нулев въглероден отпечатък. Инициативата #GameZero е на Тотнъм в партньорство със Скай и с помощта на британското правителство и предстоящата Конференция за промените в климата на ООН, която ще се проведе от 1 до 12 ноември в Глазгоу.

Въглеродните емисии от всички действия, свързани с мача, ще бъдат ограничени до минимум, а остатъкът ще бъде компенсиран с различни екологични проекти, които премахват вредни емисии от атмосферата. Идеята на инициативата е да се повдигне вниманието на футболните фенове към темата и това как те могат да намалят въглеродния си отпечатък с просто промени.

"Изключително щастливи сме, че бяхме избрани от Скай за партньор в тази иновативна инициатива, която ще покаже каква роля може да изиграе футбола в борбата с климатичните промени", коментира президентът на Тотнъм Даниел Леви.

"Шпорите" и Скай ще си партнират, за да намалят до минимум емисиите от енергията, използвана за провеждане на мача, пътуването до стадиона и обратно на феновете и отборите и кетъринга по време на двубоя. Футболистите на двата тима също така ще пият вода от картонени бутилки, вместо традиционните пластмасови. /БГНЕС