Хищник срещу хищник. Ще има силно изкушение последната част от това горещо дерби между Тотнъм и Челси да се гледа през призмата на Хари Кейн и Ромелу Лукаку. Това е естествено сравнение. Срещат се двама 28-годишни нападатели, чиито кариери след десетилетие на танци са в ключовата си част.

Още през 2010-а шпорите се опитаха да подпишат със 17-годишния Лукаку от Андерлехт. Той вече беше любимец на европейския футбол и изглежда вървеше по различна траектория от Кейн, който тогава беше под наем в Лейтън Ориент. Пътят на двамата продължи да се движи по полупаралелни коловози. Малко по-късно Тотнъм отново опита да вземе Ромелу, но не успя да отговори на исканата цена. По същото време Хари се мъчеше да се разпише в Чемпиъншип с екипа на Лестър.

През 2014/15 Кейн обаче избухна и изпревари Лукаку както в статуса, така и в головете. Превъртаме бързо лентата напред към това лято и вече имаме двама супернападатели от световна класа. През лятото сините платиха 115 млн. евро на белгиеца, а Хари все още е вкъщи, след като не му бе осигурен изходящ трансфер. Редовното преследване на „Златната обувка“ във Висшата лига на Кейн вече изглежда сериозно предизвикателство при присъствието на Ромелу.

Освен това Лукаку пристигна при европейските шампиони с усещането, че е „последното парче в мозайката“. Трудно е да се избяга от контраста. В Тотнъм Кейн изглежда като единственото парче от мозайката. Белгиецът се завърна от Италия с разширени хоризонти и като привърженик на диетите. С 68 клубни гола в 99 мача и с 56 попадения за 58 срещи с Белгия за последните 5 години, това е футболист, който може би все още не е достигнал тавана си.

За разлика от това Кейн получи още едно лято, в което не успя да си осигури голям трансфер. Така капитанът на Англия отсъства от Шампионска лига и все още няма трофей. Урагана на шпорите има странна връзка с мачовете срещу Челси. Превъртаме повече от 6 години до първия му двубой срещу сините, който беше поражение с 3:5 в луд мач. Той има 16 сблъсъка срещи сините във всички турнири. Записа 6 победи, 3 равенства, 7 загуби, вкара 6 гола и даде 2 асистенции. През това време сините спряха Тотнъм да спечели Купата на лигата, а може би и титлата с успех на „Стамфорд Бридж“. Челси взе 6 трофея, шпорите нито един. От гледна точка на физиката Кейн има 7 големи контузии за 5 години, но пък се връщаше изненадващо скоро. За същия период Лукаку е пропуснал едва 19 мача.

И двамата супернападатели се промениха, а иронията е, че вероятно биха били страхотна атакуваща двойка, ако пътищата им се бяха пресекли някога и някъде. Ако има тъга в застоя на Кейн в Тотнъм, това е начинът, по който другите се сринаха около него. Лукаку от своя страна има 13 мача срещу шпорите, но се е разписал само веднъж – за Евертън при загубата с 2:3 през 2016/17.

Барни РОНИ, Guardian, превод на в-к "Тема спорт"