Зенит шокира Челси с гол в 94-ата минута за 3:3. Така лондончани изпуснаха първото място в група H на Шампионската лига, след като Ювентус победи с 1:0 Малмьо.

Мачът на „Газпром Арена“ в Санкт Петербург се превърна в истинско зрелище, а над всички до четвъртата минута на добавеното продължение бе Тимо Вернер, отличил се с два гола и асистенция.

Тогава обаче Могомед Оздоев вкара изравнително попадение и изпрати актуалния носител на трофея в урната с отборите на второ място при жребия за осминафиналите. Зенит пък остава на трета позиция и ще играе в Лига Европа напролет.

Томас Тухел бе направил осем промени в състава от загубата в дербито с Уест Хям. Кепа Арисабалага замени Менди на вратата, а Ромелу Лукаку и Тимо Вернер водеха атака. Англичаните започнаха много активно, а Михаил Кержаков трябваше да блокира шут отляво. Последва корнер на Рос Баркли, Кристенсен продължи назад с глава, където от метър Тимо Вернер не пропусна да открие резултата.

Домакините имаха нужда от известно време, за да отговорят с опасни контраатаки. В 26-ата минута Кепа трябваше да се намесва решително, отразявайки опасен удар на Вендел.

Секунди по-късно и Сердар Азмун можеше да се разпише, но стреля неточно. После пък Кержаков направи спасяване след удар на Лукаку. Натискът на Зенит даде резултат в 38-ата минута.

Клаудиньо получи центриране отляво от Дъглас Сантос и изравни след точен изстрел с глава. Малко след това Сердар бе изведен зад отбраната на съперника, финтира Кепа и без проблем реализира на празна врата - 2:1.

До края на полувремето руснаците като по чудо не вкараха трети гол. Сердар напредна отляво и стреля, но испанският вратар на гостите този път спаси. Веднага след почивката Кепа отново не позволи на иранеца да го преодолее.

Втората част започна с опасност за Зенит, но диагоналният шут на Азмун бе отразен от вратаря. След малко повече от час игра Челси организира великолепно нападение с пасове по земя.

Вернер проби отдясно и комбинира с Рос Баркли. Английският халф изведе германеца на двойно зад отбраната, а Вернер подаде успореден пас към Лукаку, който прониза Кержаков и възстанови равенството.

В 71-ата минута Кепа направи страхотно спасяване след отличен удар с глава на Сердар. Пет минути преди края Вернер се измъкна на ръба на засадата и с точен шут изведе гостите напред в резултата.

Футболистите на Тухел си помислиха, че всичко е решено и бяха попарени. В 94-тата минута Мостовой центрира, Сар изчисти, но на крака на резервата Оздоев, който със страхотен удар от 20 метра прати топката в ъгъла за крайното 3:3.

Зенит – Челси 3:3

Голмайстори: 0:1 Вернер (2), 1:1 Клаудиньо (38), 2:1 Сердар (41), 2:2 Лукаку (62), 2:3 Вернер (85), 3:3 Оздоев (90+4)

Зенит: Кержаков, Караваев, Ловрен, Ракицкий, Дъглас Сантош, Бариос, Малком, Кузяев, Вендел, Клаудиньо, Азмун

Чесли: Кепа, Аспиликуета, Кристенсен, Сар, Джеймс, Маунт, Баркли, Саул, Хъдсън-Одой, Вернер, Лукаку