Може ли това да е годината на прасето? Би могло, ако Палмейрас победи Челси и спечели световното клубно първенство в събота. По този начин те ще повторят подвига на градския си съперник. Южна Америка не е печелила надпреварата след триумфа на Коринтианс през 2012 г. Тогава, както и сега, носителят на Копа Либертадорес бе от от Сао Пауло, а съперникът – Челси. Привържениците на Палмейрас могат да мечтаят.

Отборът на италианската общност в Сао Пауло – Палмейрас, първоначално се е наричал Palestra Italia, докато Втората световна война не направи това име неприемливо. Те преминаха към нещо по-тропическо – Палмейрас се превежда като „палмови дървета“, въпреки че тимът е известен със свинското име. Смята се, че прякорът porco („прасе“ на португалски) се е родил по време на войната. Но, както често се случва в такива случаи, той отдавна е приет като знак за гордост. А треньорът Абел Ферейра е готов, образно казано, да се въргаля в калта, ако това ще помогне на отбора му да победи. Донякъде мрачният португалски стратег обича да се потапя в задачата да надвие опонента си. И тогава с хладна глава и горещо сърце – една от неговите крилати фрази – той се доверява на екипа си да изпълни инструкциите му. В Копа Либертадорес неговите хора победиха Атлетико Минейро и Фламенго, два бразилски отбора с далеч по-бляскави състави от Палмейрас.

Сега Ферейра мечтае да направи същото с Челси, чиято трудна победа над саудитския Ал Хилал дава надежда. Лондончани показват признаци за психическа и физическа умора. Португалецът със сигурност е забелязал някои проблеми в защитата на сините. Левият бек Маркос Алонсо изглеждаше уязвим през второто полувреме срещу Ал Хилал. Това е нещо, което Палмейрас може да използва. Южноамериканските шампиони показаха, че имат по-широк атакуващ репертоар от преди година, когато станаха четвърти на световното клубно първенство, без дори да създадат голов шанс.

Абел Ферейра обаче е наясно, че ключовите битки ще се водят в другия край на терена. Отборът му се справи с огневата мощ на Фламенго и Атлетико Минейро. Сега могат ли да се спрат Ромелу Лукаку и компания? Миналата година Палмейрас беше елиминиран на полуфиналите от мексиканския Тигрес и не се изправи срещу Байерн в спора за трофея. През ноември финалът за Копа Либертадорес беше решен чрез чудовищна грешка на халфа на Фламенго Андреас Перейра в момент, когато изглеждаше, че Палмейрас е доволен да се стигне до дузпи. Вердао разполага с отличен вратар, в лицето на национала Вевертон. Ако той демонстрира класата си, както направи Касио от Коринтианс срещу Челси през 2012-а, тогава това наистина може да е годината на прасето.

Тим Викъри, ЕSPN, превод на в-к "Тема спорт"