След шест вълнуващи двубоя Световното клубно първенство в ОАЕ приключва днес от 18:30 часа, когато Челси и Палмейрас излизат един срещу друг във финала (пряко по Abu Dhabi Sports 1 HD, Astro SuperSport 5 HD, Channel 4 UK HD, L´Équipe TV HD, Sport 1 Germany HD, SSC Sports 7 KSA HD, YouTube: FIFA TV). На трофея ще бъде гравирано ново име, тъй като лондончани загубиха единственото си участие в подобен мач – през 2012-а от Коринтианс. А бразилците дебютираха в миналото издание, когато завършиха на четвърто място.

В полуфиналите на турнира Челси имаше проблеми да разбие защитата на Ал Хилал, но рекордното попълнение Ромелу Лукаку се възползва от грешка в отбраната на тима от Саудитска Арабия и донесе успеха с 1:0. Така белгиецът прекъсна головата си суша, която продължи над 8 часа футбол.

Той обаче не беше единственият, който сложи край на дълго чакане за попадение. На полуфиналите Палмейрас отбеляза първия си гол в историята на клубния мондиал. Бразилците се нуждаеха от 219 минути, за да може Рафаел Вейга да се разпише за 1:0 срещу Ал Ахли. След това Дуду оформи и крайния резултат 2:0 в сблъсъка с първенеца на Африка. Иначе зелените са 26-ият различен отбор, който достига до финал в състезанието. Общо 10 от тях са печелили трофея.

В навечерието на сблъсъка роденият в Бразилия италиански национал Жоржиньо предупреди своите съотборници да не подценяват Палмейрас: „Този двубой е много важен за тях. Те искат да докажат, че са по-добри от европейските отбори. За тях е страхотна възможност, един ключов сблъсък. Трябва да сме готови за всичко това“.

Палмейрас стана първият отбор, който защити титлата си в Копа Либертадорес, а сега се цели да привлече още повече глобално внимание, пише "Тема спорт". Португалският им треньор Абел Ферейра най-вероятно ще започне със същата титулярна единайсеторка, както в полуфинала срещу Ал Ахли. Томас Тухел също не би трябвало да прави много рокади. Едуар Менди се завърна в тима след триумфа в Купата на африканските нации със Сенегал, но Кепа Арисабалага ще запази мястото си под рамката. Крайните защитници Рийс Джеймс и Бен Чилуел са с контузии.

В 15:00 часа пък Ал Хилал и Ал Ахли ще определят кой ще завърши на трето място в турнира. Клубът от Саудитска Арабия може да бъде 39-ият различен отбор, който стига до медал в състезанието. Египтяните за четвърти път участват в този двубой, а в 2 от случаите спечелиха. Така те могат да се превърнат в първия тим, който има требъл от трети места в клубния мондиал.