Ливърпул и Челси завършиха 0:0 в едно от двете големи дербита от 21-ия кръг на Висшата лига, играно на "Анфийлд".

Лондончани могат повече да съжаляват, че не спечелиха, защото създадоха по-добрите голови положения. Попадение на Кай Хаверц беше отменено за засада, Алисон Бекер се отличи с чудесни спасявания, а след почивката дебют за отбора направи и новото попълнение Михайло Мудрик.

Украинецът се включи много силно, създаде големи главоболия на защитата на мърсисайдци, но до гол така и не се стигна.

Равенството е лош  резултат и за двата гранда, които продължават да са в средата на класирането. Те имат по 29 точки и рискуват още да изостанат от Топ 4. В момента там се намира Нюкасъл (38 т.), който по-късно днес гостува на Кристъл Палас. 


Юрген Клоп направил три промени от мача с Уулвърхямптън през седмицата. Алисон Бекер, Андрю Робъртсън и Мохамед Салах се завърнаха, като египтянинът действа на върха на атаката. 18-годишният Стефан Байчетич за първи път беше титуляр в мач от Висшата лига. Трент Александър-Арнолд и Дарвин Нунес бяха резерви, защото не са готови на 100%. Така отдясно на защитата действа Джеймс Милнър.

Греъм Потър направи една промяна от победата над Кристъл Палас. Марк Кукурея беше в стартовия състав за сметка на Карни Чуквуемека. Новото попълнение Михайло Мудрик остана на скамейка. И в двата отбора има един куп контузени футболисти, които пропуснаха срещата. За домакините големите липсващи бяха Върджил ван Дайк, Луис Диас, Роберто Фирмино и Диого Жота. За гостите това бяха бяха Рийс Джеймс, Уесли Фофана, Бен Чилуел, Н‘Голо Канте, Рахийм Стърлинг, Кристиан Пулишич и наказаният Жоао Феликс. 

Сезонът е труден, както за Ливърпул, така и за Челси. Преди сблъсъка двата колоса се намираха съответно на 9-то и 10-то място в класирането, като мърсисайдци бяха по-напред единствено по голова разлика. Мачът беше под №1000 в треньорската кариера на Клоп, а в предишната среща той изведе "червените" до първа победа за 2023 г. Това стана при преиграването срещу Уулвс (1:0) за ФА Къп, преди това отборът направи домакинско равенство с "Вълците" и загуби два пъти във Висшата лига след 0:3 от Брайтън о 1:3 от Брентфорд.

Ситуацията в Челси е идентична и едва в последния кръг отборът победи за първи път през новата година след трудно 1:0 над Кристъл Палас на "Стамфорд Бридж". И това беше едва втория успех за лондончани от 10 двубоя във Висшата лига, като в останалите случаи хората на Потър направиха 3 равенства и допуснаха 6 поражения. Преди дербито на "Анфийлд" "сините" не бяха печелили като гости в шест поредни случая във всички турнири – 1 реми и 5 поражения.

Но през първото полувреме това не си пролича и Челси трябваше да съжалява, че не водеше в резултата. Ливърпул контролираше мача, но головите положения бяха за лондончани. Още в самото начало Тиаго Силва уцели гредата, а Кай Хаверц се разписа с удар от непосредствена близост. Но след намесата на ВАР, попадението беше отменено за засада.

После Мохамед Салах не уцели вратата, а контрите на Челси бяха страховити. При една Алисон Бекер направи чудесно спасяване. Беноа Бадиашил засече точно пред вратата, но бразилският национал с невероятна намеса изби. Малко по-късно добро изпълнение на Хаверц с глава излезе в аут, а статистиката до този момент показваше 6:2 голови положения в полза на Челси, като "червените" още нямаха точен удар към Кепа Арисабалага.

До края на полувремето на вратаря на Челси му се наложи да се намесва един път, но го направи с вещина, след като отрази нисък шут на Тиаго Алкантара. След почивката Тиаго Силва блокира много опасен изстрел на Алкантара, а малко по-късно дебют за гостите направи Михайло Мудрок, който смени Люис Хол.

По-късно страхотен пробив на Хаким Зиеш завърши с мощен удар, който премина над напречния стълб, а в игра за Ливърпул се появи Дарвин Нунес на мястото на Наби Кейта. Но веднага след това Мудри можеше да направи мечтан дебют, след като проби до вратарското поле и стреля но на сантиметри от лявата греда.

В следващите минути младият украинец създаваше много проблеми на далеч по-бавния Джеймс Милнър, който беше принуден да го спре и с цената на жълт картон и логично Юрген Клоп го смени с Трент Александър-Арнолд. В 69-ата минута Коди Гакпо можеше да открие головата си сметка за Ливърпул, но Кепа спаси шута му в долния ляв ъгъл.

Челси играеше далеч по-агресивно, Мудрик определено тормозеше защитата на "червените", но при една контра Кепа спаси изстрел по диагонала на Нунес. В 83-ата минута бомбено изпълнение на Александър-Арнолд премина над вратата. До края така и не падна гол и дербито завърши 0:0.  

Ливърпул – Челси 0:0 

Голмайстори: няма

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Гомес, Конате, Милнър (72-Александър-Арнолд), Тиаго, Кейта (63-Нунес), Байчетич (82-Фабиньо), Елиът (82-Джоунс), Гакпо (82-Хендерсън), Салах
Мениджър: Юрген Клоп

Челси: Кепа, Чалоба (81-Аспиликуета), Тиаго Силва, Бадиашил, Хол (53-Мудрик), Кукурея, Жоржиньо, Галахър, Маунт (82-Чукуемека), Зиеш, Хаверц (82-Обамеянг)
Мениджър: Греъм Потър

Ст.: "Анфийлд"
Съдия: Майкъл Оливър
Жълти картони: Байчетич, Милнър, Джоунс (Ливърпул); Чалоба (Челси)

Снимка: БГНЕС