Арсенал - Манчестър Юнайтед, мач от 26-я кръг на английската Висша Лига. Стадион "Емиратс", начало 21.45 часа.

 

Групата на Арсенал:

Вратари: Шчесни, Фабиански,
Защитници: Саня, Мертезакер, Косиелни, Гибс, Монреал, Вермаелен, Дженкинсън
Полузащитници: Артета, Росицки, Уилшър, Йозил,  Касорла, Окслейд-Чембърлейн
Нападатели: Жиру, Подолски, Гнабри, Бендтнер, Саного

Контузени: Шелстрьом, Вермаелен, Уолкът, Рамзи, Диаби
Извън групата: Мияичи

Наказан: Фламини

 

Групата на Ман Юнайтед:

Вратари: Де Хеа, Линдегард
Защитници: Рафаел, Смолинг, Видич, Фърдинанд, Евра, Бютнер
Полузащитници: Валенсия, Флетчър, Гигс, Клевърли, Йънг, Кагава, Янузай, Мата
Нападатели: Руни, Уелбек, Ван Перси, Ернандес

Контузени: Евънс, Нани
Под въпрос: Джоунс, Фелаини

 

ПРОГНОЗА:

ПРОГНОЗА: Арсенал приема Манчестър Юнайтед в дербито на ранените животни във Висшата Лига. "Артилеристите" сдадоха лидерската си позиция, но по-болезнен бе начинът, по който стана това.

Те бяха направо отнесени от Ливърпул и можеха да загубят с дори по-голяма разлика отколкото онова 1:5.  Тежкото поражение със сигурност е накарало феновете на отбора, а вероятно и някои от футболистите да се запитат дали отборът наистина има сили да се бори за трофеи през този сезон. Сега Арсенал трябва да даде отговора.

Подобно е положението и в Манчестър Юнайтед. Тимът бе шокиран от поредния провал на "Олд Трафорд", след като за сетен път през сезона изпуска домакинска победа след късен гол на съперника. Така импулсът след идването на Хуан Мата започва да намалява и нов провал може да го заличи напълно. А това може да се окаже повратно за съдбата на Юнайтед не просто през този сезон, а и за по-далечно бъдеще.

Загуба от Арсенал ще отдалечи още повече заветната цел за влизане в Топ 4 и място в Шампионската Лига. В момента разликата до Ливърпул е 9 точки, а ако стане 12, това може да се окаже непосилна задача дори и за свикналия с обрати тим на Юнайтед. А оставането извън Шампионската Лига пък ще бъде сериозен удар за позициите на клуба като европейски гранд и може да повлияе през лятото на потенциалните трансферни цели.

Така мачът ще бъде еднакво важен от психологическа гледна точка и за двата отбора. И двата тима имат кадрови проблеми. За Арсенал Фламини изтърпява последния си мач от наказанието, а Рамзи, Вермаелен, Уолкът и Шелстрьом остават контузени. За Юнайтед аут са Джони Еванс и Нани. Фил Джоунс и Маруан Фелаини са на път да се възстановят, но надали ще са готови за този мач.

Въпреки тежкото поражение моментната форма на Арсенал е по-добра и твърденията на Венгер, че загубата от Ливърпул е била "инцидент" могат донякъде да бъдат приети. Преди това Арсенал бе в серия от 10 мача без загуба. Като домакин пък "артилеристите" имат само 2 загуби от началото на 2013-та година и са в серия от 11 мача без загуба за първенството на Емиратс.

Манчестър Юнайтед обаче може да се похвали с по-добра статистика в директните двубои. "Червените дяволи" имат само една загуба от Арсенал в последните 13 мача във всички турнири, като са спечелили 10 от тях.  Единствената победа на Арсенал бе през 2011-та година, благодарение на гола на Аарън Рамзи, който обаче сега отсъства.

Главна фигура отново се очаква да бъде Робин ван Перси. Холандецът се разписа и в трите мача срещу бившия си отбор, откакто премина на "Олд Трафорд". През този сезон пък той има 7 гола в последните си 8 мача за първенството. Интересно е да се види каква ще бъде мотивацията му в днешния мач, предвид слуховете, че не е доволен в Юнайтед и иска да напусне. Много интересно бе и това, че на пресконференцията преди мача Арсен Венгер много упорито на няколко пъти бе питан дали ще отрече възможността за завръщане на Ван Перси в Арсенал, но така и не го направи.

От състава на Арсенал погледите ще бъдат върху представянето на Месут Йозил, който разочарова с представянето си в последните мачове. Всички обаче очакват кога той ще направи големия си мач за отбора и това ще бъде чудесна възможност.

Предвид големия залог в срещата обаче е много вероятно двата тима да изиграят прекалено предпазлив мач и никой да не успее да наложи волята си над другия. Затова равенството се очертава като най-вероятният изход.

Резултат: 1:1