Арсенал заличи кошмара от катастрофалната загуба с 1:5 срещу Ливърпул като победи "Мърсисайдци" с 2:1 и ги елиминира в осминафиналите на турнира за купата на Англия.

Алекс Окслейд-Чембърлейн откри резултата през първото полувреме, правейки добавка след удар на Яя Саного.

В началото на второто полувреме пък Лукас Подолски удвои резултата след асистенция на Чембърлейн.

Ливърпул върна един гол от дузпа, реализирана от Стивън Джерард и до края на мача бе по-активният тим, но така и не можа да стигне до изравнителен гол.

Така Арсенал се класира за четвъртфиналите, където ще приеме друг "мърсисайдски" отбор - Евертън.


Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер бе направил един куп промени и така в състава бяха получаващите редки шансове да започнат като титуляри Начо Монреал, Карл Дженкинсън, Матийо Фламини, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Лукас Подолски и дори младокът Яя Саного. В Ливърпул пък единствените полеви промени бяха на завръщащият се титулярен централен защитник Даниел Агер вместо Коло Туре и Джо Алън вместо Джордън Хендерсън.

Ливърпул можеше да открие резултата още във втората минута. Стивън Джерард изведе в коридор Даниел Стъридж зад защитата и той навлезе в наказателното поле, но диагоналният му удар от 5-6 метра бе спасен от Фабиански.

Стъридж имаше още една възможност в 5-та минута. Тогава той получи параболичен пас в наказателното поле от Суарес и овладя топката, подмина Фабиански, но от малък ъгъл стреля от външната страна на мрежата.

За Арсенал две атаки минаха през Яя Саного. При първата той даде хубаво подаване между краката на защитник за Алекс Окслейд-Чембърлейн в наказателното поле, но той от малък ъгъл не можа да нанесе удар. След това Йозил му даде параболичен пас отдясно и този път самият Саного бе на странична позиция, но въпреки това бе длъжен да отиграе по-добре топката, като вместо това той буквално не я уцели.

В 16-та минута обаче Арсенал откри резултата. Йозил центрира в наказателното поле и Саного много хубаво си спря топката на гърди, след което нанесе остър удар. Топката се удари в тялото на застаналия пред вратата Джерард, но след рикошета попадна в Окслейд-Чембърлейн и той направи добавка от 6-7 метра.

Ливърпул опита да отговори и наложи лек териториален натиск. Той обаче не доведе до голови положения.

В 33-та минута Рахим Стърлинг преодоля Карл Дженкинсън отстрани на наказателното поле и проби по аутлинията. След това обаче вместо да поднесе назад към съотборник реши да стреля от малък ъгъл и съответно не можа да преодолее вратаря.

Три минути по-късно след атака на Йозил през центъра на терена топката рикошира в защитник на Ливърпул и попадна в Лукас Подолски на метър навътре в наказателното поле, но той стреля неточно над вратата.

До края на полувремето натискът на Ливърпул изчезна и едва в 43-та минута Суарес отправи един диагонален удар, но Фабиански нямаше проблем да спаси. В последната минута пък центриране от корнер пред вратата на Брад Джоунс не бе изчистено и топката падна към волето на Саного, но той отново не уцели топката.

Второто полувреме можеше да започне със светкавичен гол на Ливърпул. След само 40 секунди игра Луис Суарес финтира Косиелни в наказателното поле и се озова на чиста стрелкова позиция, но с десния крак стреля сравнително слабо и това позволи на Фабиански да спаси с крак.

И след като пропусна своя шанс, Ливърпул бе наказан мигновено. В 47-та минута Йозил изведе Окслейд-Чембърлейн по крилото и той проби в наказателното поле, от аутлинията поднесе назад и връхлитащият Подолски изпревари защитник и от десетина метра остро засече в мрежата.

Ливърпул пробва да отвърне и Суарес пробва остър удар от петнайсетина метра, след който топката профуча над напречната греда. Арсенал пък имаше добра атака, при която Йозил получи непокрит отляво в наказателното поле и нанесе опасен диагонален удар, но Брад Джоунс се хвърли и направи чудесно спасяване с една ръка.

Ливърпул атакуваше по-често, докато Арсенал се бе прибрал и търсеше възможности на контраатаки. За гостите Стърлинг проби отляво в наказателното поле и центрира над цялата защита към втората греда, но там от почти нулев ъгъл Суарес  стреля неточно от воле. Малко след това Стъридж пробва силен удар от границата на наказателното поле, но право в ръцете на Фабиански.

В 59-та минута гостите се върнаха в мача, след като спечелиха по изключително лесен начин дузпа. Суарес овладя топката на дясната граница на наказателното поле, но бе блокиран от защитник и нямаше никаква непосредствена опасност. Притичалият отзад Подолски обаче по много нескопосан начин опита да му избие топката, но вместо това го ритна отзад. Хауърд Уеб посочи бялата точка и Стивън Джерард не сбърка.

И само две минути по-късно Ливърпул имаше прекрасна възможност да изравни резултата. Коутиньо изведе чудесно Стъридж в коридор зад защитата и той се оказа очи в очи с вратаря. Вместо да стреля нападателят се опита да заобиколи Фабиански, но стражът по прекрасен начин се хвърли и изби топката от краката му.

В средата на полувремето Суарес се опита да изработи нова дузпа, след като Окслейд-Чембърлейн не успя да избие топката от краката му и уругваецът се възползва и се хвърли буквално като балетист с пирует. Уеб очевидно се повлия негативно от театралното изпълнение на Суарес и отказа да даде дузпа, като допълнително за решението му повлия и това, че контактът между двамата не бе от ритник с бутонката на Чембърлейн, а от сблъсък между бедрата на двамата футболисти.

Ливърпул натискаше и Арсен Венгер реагира, като пусна в игра Санти Касорла на мястото на Подолски. И испанецът можеше да се прояви почти веднага. В 72-та минута центриране пред вратата на Ливърпул бе избито от Шкъртел право към Касорла, който бе абсолютно непокрит на границата на наказателното поле, но стреля ужасно лошо над вратата.

Натискът на гостите отслабна, но в 77-та минута Суарес имаше нелоша възможност, след като получи центриране от Фланагън около точката на дузпата, но Мертезакер го затрудни и уругваецът стреля слабо в ръцете на вратаря. Малко след това Джерард изведе Коутиньо в наказателното поле и той си спря добре на гърди, но от малък ъгъл не можа да преодолее вратаря.

Десет минути преди края ако Хауърд Уеб бе максимално стриктен можеше да отсъди дузпа за Арсенал, тъй като в опит да попречи на Касорла да стреля от полуволе Шкъртел вдигна високо крак и ритна испанеца в глезена. Положението обаче изглеждаше като борба за спорна топка и реферът замълча.

Пет минути преди края Ливърпул можеше да изравни след грешка на изключително стабилния до този момент Фабиански. Вратарят не разчете излизането си след центриране от фаул и Даниел Агер го изпревари и засече с глава, но неточно покрай мрежата. При тази ситуация гостите претендираха за нарушение на Фабиански срещу датчанина, но то бе след удара и Уеб отново отказа да свири втора дузпа.

Арсенал - Ливърпул 2:1

1:0 Окслейд- Чембърлейн
2:0 Подолски 47
2:1 Джерард 59 дуз.

Арсенал: Фабиански, Дженкинсън, Мертезакер, Косиелни, Монреал, Фламини, Артета, Окслейд-Чембърлейн (69 Гибс), Йозил, Подолски (69 Касорла), Саного (88 Жиру)

Ливърпул: Джоунс, Фланагън, Агер, Шкъртел, Сисоко (62 Хендерсън), Джерард, Алън, Коутиньо, Стърлинг, Суарес, Стъридж