Месут Йозил реши да сложи край на кариерата си в националния отбор на Германия. Той обяви решението си в социалните мрежи. Ката причина той изтъкна неуважение и расистки нападки от шефове и фенове на Бундестима.

"С натежало сърце обявявам, че повече няма да нося екипа на Германия заради събитията, които се случиха в последните седмици, които ми донесоха усещането за неуважение и расъзим. Преди носех фланелката на Германия с гордост, но вече не. Това е тежко решение, защото винаги съм давал най-доброто от себе си за отбора. Но когато високопоставени членове на Германския футболен съюз се отнасят по подобен начин с мен, не уважават турските ми корени, използват ме за политическа пропаганда, просто няма как да продължа. Затова слагам точка. Футболът не бива да дава възможност да се случват подобни неща. Расизмът не трябва да се приема и толерира", написа Йозил.
 
Халфът отнесе сериозни критики за една снимка с президента на Турция Реджеп Ердоган. Освен това представянето му на световното първенство бе доста слабо, което допълнително нагнети напрежението и нападките от страна на феновете.
 
Йозил приключва кариерата си в Бундестима с 92 мача и 23 гола. Той е световен шампион от Мондиала в Бразилия през 2014 година.