Арсенал се издъни срещу Брайтън - 1:1 и така изхвърча от битката за Топ 4 на Англия. Там със сигурност ще попаднат Ливърпул, Ман Сити, Челси и Тотнъм.

"Артилеристите" записаха четвърта поредна шампионатна излагация, след като последователно загубиха от Кристъл Палас, Уувс и Лестър, а днес стигнаха само до равенството с Брайтън.

Добрите новини за Арсенал са свързани с Лига Европа, където през седмицата удариха с 3:1 Валенсия в първи полуфинал.

От своя страна Брайтън още вчера се спаси от изпадане, а срещу лондончани записа престижно реми. Головете на "Емирейтс" паднаха от дузпи. За домакините точен бе Обамеянг (9), за гостите се разписа Глен Мъри (61).


Арсенал започна здраво мача и още в самото начало заредиха атака след атака. Лондончани можеха да вкарат още във втората минута, когато Мхитарян стреля, но прати топката в гредата на гостите.

Момчетата на Емери продължиха да атакуват и заслужено вкараха в деветата минута, когато точен от дузпа бе Обамеянг. Това попадение успокои домакините, които леко намалиха темпото и действията се развиваха основно в средата на терена.

В 25-ата минута гостите можеха да изравнят, но удар на Глен Мъри не намери целта. След половин час игра Шкодран Мустафи стреля с глава, но отново не се стигна до попадение.

В края на полувремето Арсенал отново натисна и домакините стигнаха до страхотни възможности, които обаче пропиляха чрез Лукас Торейра и Александър Лаказет.

Втората част започна с положение за Брайтън, но Соли Марч не успя да преодолее Лено. Отговорът на Арсенал бе удар на Гранит Джака, но топката отново не намери мрежата.

Така се стигна до 61-ата минута, когато и гостите получиха дузпа, която вкараха чрез Глен Мъри и изравниха - 1:1. Арсенал се хвърли в атаки, но последователно с пропуски се отчетоха Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг.

В 75-ата минута отново Пиер-Емерик Обамеянг не успя да вкара. До края Арсенал натисна, но не успя да стигне до нов гол. Така лондончани са аут от Топ 4 на Англия и ще се надяват да спечелят Лига Европа.

АРСЕНАЛ - БРАЙТЪН 1:1

Голмайстори:

1:0 Обамеянг (9-дузпа)
1:1 Глен Мъри (61-дузпа)

АРСЕНАЛ: Лено, Лихтщайнер, Мустафи, Сократис, Монреал, Торейра, Джака, Мхитарян, Йозил, Лаказет, Обамеянг

БРАЙТЪН: Райън, Бруно, Дъфи, Дънк, Бернардо, Грос, Стивънс, Бисума, Яаханбакш, Мъри, Марч