През какво трябва да премине дете на турски емигранти, за да стане футболист в Германия и звезда в бъдеще. Това написа преди време германското издание "Билд", докато Месут Йозил пробиваше в големия футбол. 

С течение на времето футболистът се превърна в една от най-големите звезди на страната - направи трансфери в Реал (Мадрид) и Арсенал, стана световен шампион, записа куп рекорди, но и досега не успява да спечели признанието на всички в родината си.

За кариерата на Йозил се знае всичко. Плеймейкърът попадна в някои от най-големите отбори на света, винаги е бил в светлината на прожекторите и няма нещо, което да е убегнало на хората, следящи кариерата му.

В последната година Йозил се превърна в най-коментираната личност в Германия и тази, която доведе до най-голямо разделение в страната. Снимка с турския президент Реджеп Ердоган доведе до напрежение преди световното първенство през 2018 г., а впоследствие и до отказването му от националния отбор на Германия. През тази година той отново показа близостта си с Ердоган, който го венча за Мис Турция на сватбена церемония в Истанбул. Все събития, които разклатиха реномето на футболиста в родината му.

Но кой всъщност е Йозил - човекът, който разделя, или този, който се бори да направи света по-разбиращо място?

Не забравяй откъде си тръгнал

Това не спира да си припомня Йозил в момента, когато кариерата му започва да се развива и той отива да играе в най-големите отбори в света. "Мястото, което ме изгради, е "Маймунската клетка", казва футболистът. Така в родния му град Гелзенкирхен наричат асфалтово игрище, оградено от бодлива тел.

Трудните условия и скромното детство, което има Йозил, не го спират да развие кариерата си. Футболистът споделя, че преди време е бил принуден да спи на пода, а сега получава по 350 хиляди паунда седмично.

"Парите никога не са били стремеж за него. Той е човек, който обича да споделя, каквото има, със своите близки. Казвам му много често да внимава, защото около футболистите има хора, които просто искат да се облагодетелстват, но той ми каза, че един ден няма да е жив и просто иска да даде на своите близки по-добър живот", разказва агентът на футболиста доктор Еркут Согут.

За Йозил семейството е най-важната опора, наравно с приятелите, с които е израснал в Гелзенкирхен. Затова при раждане на дете на негов роднина или близък приятел Йозил отваря фонд, който родителите да изпозлват за образованието на детето. Също така футболистът е купил домове на голяма част от своите роднини или е платил първите вноски за къщите на свои приятели.

"Спомням си преди години, че ме помоли да намеря по-добра работа на негов приятел, защото му се беше родила дъщеря. Такъв е той, гледа да помогне на хората, които са важни за него", добавя агентът Согут.

Вдъхновител за бежанци и архитект за по-добър живот

"Използвай богатството си, за да помогнеш на хората, които наистина са в нужда", това е написано в дома на Йозил и той не спира да го напомня с действията си.

Футболистът привлече вниманието преди своята сватба с бившата Мис Турция Емине Гюлше, когато двойката помоли гостите си да не носят подаръци, а да дарят средства за благотворителност. Младоженците поеха и разходите за операции на 1000 деца по света като част от инициатива на BigShoe.

През 2014 г. Йозил дари премията си от спечелването на световната титла в Бразилия (240 хиляди паунда) за операциите на 23 бразилски деца. Той се включи и в кампаниите през 2016 г. в Африка и преди година в Русия. "Сега имаме шанс да помагаме на деца по целия свят", уточни футболистът.

Събитието, което го променя, е посещение в лагер за бежанци в Йордания преди няколко години. "Това отвори очите му за случващото се по света и колко малко ние знаем за живота на някои хора", добавя агентът на играча.

Оттогава Йозил подкрепя най-различни социални каузи. Наскоро той направи и дарение за Червения кръст в Турция, с което беше осигурена храна на 16 хиляди бездомници, както и на сирийски бежанци.

Действията на Йозил не се изчерпват с това, като той редовно кани и деца в своята ложа на стадион "Емиратс". Футболистът има 15 ВИП места на стадиона на Арсенал, като за всеки домакински мач кани по една фондация, която подпомага деца в неравностойно положение.

Освен личните си средства, които дарява, Йозил прави така и с приходите на своя компания. Звездата на Арсенал е съдружник с бившия си съотборник Матийо Фламини във фирмата Unity, която произвежда козметика от изцяло органични продукти. Двамата решават да даряват 1% от общите приходи на компанията за благотворителност и екопроекти.

Последният му проект е в борба с дискриминацията във всичките й форми. Йозил обяви, че използва социалните си мрежи и своите 80 милиона последователи, за да помогне на хората.

 

Материал на "Дневник"