Обществото може да научи ценни уроци от футбола в продължаващото си безсилие да се справи с расизма и расовата дискриминация. 

Това каза бившият мениджър на Арсенал - Арсен Венгер. Убийството на тъмнокожия Джордж Флойд на 25 май при опит за задържане от полицията предизвика глобална вълна от протести с искания за равноправно отношение към хората, независимо от цвета на тяхна кожа. 

Във футболния свят голяма част от играчите от различни клубове в Западна Европа се обявиха в подкрепа на протестното движение, а федерациите проявиха разбиране и казаха, че няма да санкционират футболистите за тези им действия.

"Бих казал, че в същността си футболът е антирасистки. Няма значение дали си син на краля на Англия, бял, черен или червен. Ако си добър, ще играеш. Вътре на терена няма расизъм. Но около футбола и по трибуните все още има и това се вижда при гостуванията на националния отбор на Англия", каза цитираният от БНР Венгер, който над 20 години бе начело на Арсенал.

Сезонът във Висшата лига на Англия ще се поднови в средата на идната седмица с два отложени мача, като те, заедно с 10-те срещи от 30-ия кръг, които ще се играят другия уикенд, ще предминат под слогана #BlackLivesMatter, който ще бъде изписан на гърбовете на фланелките на футболистите, вместо техните имена.