Пиенето на алкохол по трибуните на футболни стадиони в Англия, забранено от 1985-а насам, може да бъде върнато като част от фенско преразглеждане в спорта.

Докато специфичните детайли все още не са ясни, бившият спортен министър и настоящ депутат от Консервативната партия Трейси Крауч ще публикува независимото си преразглеждане във футбола, като ключова препоръка ще бъде промяната в начина, по който се консумира алкохол на стадионите, предава вестник The Times.

В момента, употребата на алкохол е позволена в специално обособени места на футболните стадиони в Англия, но не и на седалките, което означава, че привържениците могат да пият преди мача и на бързо по време на 15-минутната пауза. Крауч, която се бори с рак, призна, че таймингът на препоръката срещу инцидентите от финала на Евро 2020 с Италия на „Уембли“ не е идеален, но смята, че моментът е дошъл да се преразгледа как алкохолът е разглеждан като част от преживяването на един мач.

„Нашето мнение за алкохола и футбола е остаряло. Не ни помогнаха сцените от „Уембли“. Но тъкмо заради това ще пусна пилотни събития. Нека съберем данни. Моята гледна точка не е алтруистична, че феновете трябва на всяка цена да пият на футболен мач. Става въпрос и за това клубовете да се издържат финансово. Можем да погледнем към неща като независим регулатор като част от този процес. Но футболът трябва да поеме някаква отговорност за себе си и да се издържа по-добре. Караме хората да пият на бързо на почивката. И това е нездравословният аспект от връзката на футболния фен с алкохола. Те употребяват много алкохол за кратко време. Така че моята препоръка е да пилотираме това и да не изпиваме по литър на полувремето“, каза тя.

Крауч ще опита да направи пилотни събития за сервирането на алкохол на клубове в Националната лига и Втора лига с мисъл за това да го разшири до професионалния футбол, като същевременно предпази доходите на клубовете, които са по-надолу във футболната пирамида.