Арсен Венгер и бившият вицепрезидент на Арсенал Дейвид Дийн се върнаха близо две десетилетия назад и разказаха как "артилеристите" са изпуснали да привлекат двамата най-велики на нашето време - Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Мениджърът и неговият шеф са в основата на плана да вземат суперзвездите на "Хайбъри" още като тийнейджъри съответно от Барселона и Спортинг Лисабон. За съжаление на феновете на лондончани обаче не успяват да го осъществят.

Въпросният период е около 2002-2003 г. - преди преминаването на Роналдо в Манчестър Юнайтед и пристигането на Сеск Фабрегас в Арсенал, когато "артилеристите" редовно бяха в борбата за титлата във Висшата лига.

А двете легенди на Арсенал, които говориха на събитие на Twinning Project в понеделник вечерта в Лондонския паладий, обясниха точно как са пропуснали феномените с 11 "Златни топки" помежду си.

"Интересувахме се от Меси, но не беше възможно. Барселона имаше Фабрегас, Меси и Жерар Пике в едно и също поколение. Опитахме се да ги вземем, но с Меси нямаше как, след като Барселона удължи договора му.

Фабрегас искаше да си тръгне, Пике - също. Той отиде в Манчестър Юнайтед, а Сеск се присъедини към нас. Но отказвам да играя тази игра, защото ако напиша на стената всички играчи, които съм изпуснал, животът ми няма да свърши добре", заяви Венгер, цитиран от webcafe.bg .

Говорейки за разминаването с Роналдо, Дийн добави: "Сега връщаме часовника назад, когато Кристиано беше на 17 и играеше в португалския национален отбор до 19 години. Той беше набелязан от нашия главен скаут, а Арсен каза: "Слушай, искаш ли да отидеш и да го гледаш как играе?", а аз отвърнах: "Да, разбира се, ще отскоча!". Отидох с нашия главен скаут и си спомням, че гледах мач на Португалия до 19 години, а Кристиано се справи наистина добре. Тогава агентът, който беше с нас по това време, каза: "Е, вярвате или не, той ще се срещне с нас за вечеря след това".

Вечеряхме в един уличен ресторант. Той беше наистина приятно момче и ми даде фланелката си. Това е една от няколкото фланелки, които имам окачени у дома на стената. Даде ми тази, с която бе играл. Обсъдихме финансовата страна, а агентът каза: "Е, нека помислим една нощ". Тогава Кристиано скочи и каза: "Трябва да тръгвам, автобусът ми идва!".

Качи се в рейса и се прибра вкъщи. На следващия ден обсъждахме нещо с мениджъра, след което Манчестър Юнайтед ни отвя като конкурент и го взе. Това е историята ни с Кристиано Роналдо. Мисля, че бяхме използвани малко като примамка, защото той през цялото време е знаел, че ще отиде в Манчестър Юнайтед."